PROCUREO TRANSKRIPT: Ovako je izgledao sporni razgovor Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika

Američko ministarstvo pravde objavilo je siže transkripta telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog

Donald Tramp
Beta

Reč je o razgovoru u kojem je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži da li je bivši potpredsednik Džo Bajden uticao na zatvaranje istrage o kompaniji u kojoj je radio njegov sin.

Mnogo se priča o Bajdenovom sinu, da je Bajden zaustavio istragu, a puno ljudi želi to da zna, tako da bi bilo sjajno ako nešto možete da uradite sa javnim tužiocem – rekao je Tramp, navodi se u sažetku transkripta razgovora, a prenosi Rojters.

Bajden se okolo hvali da je zaustavio krivični postupak, pa ako možete da proverite… To mi zvuči strašno – trekao je još Tramp.

Telefonski razgovor Zelenskog i Trampa dogodio se nekoliko dana pošto je šef Bele kuće naložio zamrzavanje američke pomoći Ukrajini, vredne skoro 400 miliona dolara.

Pobrinućemo se za to i radićemo na istrazi slučaja – odgovorio je Trampu Zelenski, koji je Trampa zamolio da ukrajinskim organima dostavi dodatne informacije ako postoje, prenosi BBC.

Zahvalivši Trampu, Zelenski je rekao da je tokom prethodne posete SAD odseo u Trampovoj kuli u Njujorku.

Za ovaj razgovor saznalo se kada je uzbunjivač iz američke obaveštajne zajednice podneo službenu žalbu na jedan ili više telefonskih poziva između predsednika Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U međuvremenu je Pedstavnički dom američkog Kongresa na inicijativu demokrata pokrenuo službeni postupak opoziva predsednika Donalda Trampa zbog optužbi da je vršio pritisak na strane vlasti, u ovom slučaju ukrajinske.loading...