“PRODAJNA ILI KULTURNA MANIFESTACIJA? Nejasno je…”: Službeni glasnik BOJKOTUJE naredni Sajma knjiga?!

Sajam
Ivan Tošković/Dnevno.rs

Kolegijum "Službenog glasnika" je najavio mogućnost bojkota narednog Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

 

Urednici i autori Službenog glasnika su naveli da su odluke rukovodstva Sajma “rezultirale time da je postalo nejasno da li je to prodajna, ili kulturna manifestacija“.

“Službeni glasnik” u saopštenju navodi da ne želi da dovodi u pitanje sopstveni kredibilitet izjednačavanjem pisaca s bilo kim ko je dobio novac da izda neku knjigu, a izdavača izjednačavanjem sa svakim ko je “zakupio tezgu na Sajmu kako bi rasprodao sopstveni lager”.

Odluka o bojkotu Sajma ne razmatra se iz ličnih razloga, već zbog činjenice da će ubuduće svi ozbiljni izdavači i pisci svoje nezadovoljstvo izraziti nepojavljivanjem na najvećem regionalnom sajmu knjiga, objašnjava se u saopštenju.

Kolegijum “Službenog glasnika” je u saopštenju zamolio organizatore Sajma knjiga da pokrenu javnu raspravu o tome kako da Sajam postane bolji – “verujući da i drugi izdavači, a i pisci, imaju šta da kažu”.

U protivnom, ako ne postoji takva spremnost, Službeni glasnik će prestati da izlaže, dajući, s druge strane, svaku podršku Sajmu i kolegama – izdavačima, razumevajući da se može imati drugačije viđenje kulturnog koncepta Sajma – piše u saopštenju.