PRODAT SAVA CENTAR! Evo KO JE KUPAC I ŠTA ĆE SADA BITI sa jednom od simbola Beograda

"Delta holding" je novi vlasnik Centra "Sava". Prodat je iz trećeg pokušaja za 17,5 miliona evra, javnim nadmetanjem. Novi vlasnik po uslovima konkursa treba da investira najmanje 50 miliona evra u obnovu zgrade u narednih pet godina. Nije dozvoljena promena namene centra, niti promena njegovog spoljašnjeg izgleda.

Sava centar
Wikipedia

Centar “Sava” kupio je prvi komšija “Delta rilestejt” – koji ima poslovni prostor, hotele i jasnu ideju šta sa legendarnim objektom. Prodavac Grad Beograd priznao je da nema volje, para za gubitke ili znanja da vodi stakleno zdanje koje je Beograd uvelo sedamdesetih godina u džet-set svetskih događanja. Neće se menjati namena, izgled, ni kvadratura, ali hoće energetska neisplativost.

“Mislim da ne postoji kongresni centar koji može da primi preko 5.000 učesnika kao što je recimo ‘Sava centar’, tako da u tom smilu mislim da ćemo dati mogućnost da Beograd po prvi put postane najvažnija kongresna destinacija ne samo u Beogradu, nego i u regionu što znači da će privlačiti kulturne i poslovne događaje. To je jedinstveno za ovu lokaciju”, navodi Zorana Burlić, direktorka “Delta rilestejta”, a prenosi RTS.

Ako se kupoprodajna cena Centra “Sava” podeli za kvadraturom proističe da je kvadrat plaćen nešto više od 170 evra. Međutim, u “Delti” ističu da to nije jednostavna jednačina, jer predstoji investicija od 60 miliona evra i angažovanje najpoznatijih arhitektonskih studija kako bi se ovaj prostor pretvorio u najelitniji deo poslovnog prostora na Balkanu.

Ekonomisti nisu iznenađeni što je “Delta” čekala treću ponudu i najpovoljniju cenu za kupovinu. Posedovanje hotela u blizini daje “Delti” prednost u odnosu na konkurenciju.

“Verujem da će to i doprineti unapređenju poslovnih performansi ne samo njih, već i ostalih hotela na širem području Beograda, pogotovu na užem. Ne treba se ograničiti samo na hotelsku industriju, jer privlačenje velikog broja turista četiri i više hiljada što će omogućiti ‘Sava centar’ podrazumeva i učešće svih tih gostiju u ostalim programima sadržaja restoranskih usluga, zabavnih aktivnosti, obilazaka, što će neminovno imati pozitivan odraz na komletnu ekonomiju”, ističe Aleksandar Đorđević, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ugovorom je definisano da zakupci lokala kada počne generalno renoviranje moraju da napuste Centar “Sava”. Računa se i da će obnovljenom trebati i više od trenutno 120 zaposlenih u centru, ali sa novim znanjima i veštinama koje diktira digitalno doba.