Za profesore se vezuju atributi poput – strogosti, rasejanosti, pravednosti ili nepravednosti, ali raspevane možemo sresti jedino u Vršcu!

 

U Vršcu već četiri i po godine postoji Hor “Raspevani profesori”. Puni pozitivne energije i vedrog duha, pod dirigentskom palicom Marine Kliske Čengeri, nastupaju na svim manifestacijama u gradu i okolini, na humanitarnim koncertima i svečanostima, kako u zemlji tako i u inostarnstvu.

Druženje “Raspevanih profesora“ započelo je još u januaru 2012., a prvi nastup hor je imao na humanitarnom koncertu “Žurka za Marka“, održanom u foajeu Kongresne dvorane “Millennium“ 29. oktobra iste godine. Krajem 2014., registrovan je Umetničko – obrazovni centar “Raspevani profesori“, a jednonedeljna okupljanja više nisu bila dovoljna. Kako bi odgovorili na sve češće pozive da nastupe, hor druženje nastavlja dva puta sedmično, što ne predstavlja nikakav problem za njegove članove – započinje priču Marinan Kliska Čengeri, dirigent hora.

Kada su profersori okupljeni oko muzike shvatili da dobrovoljno druženje svima pruža veliko zadovoljstvo, a nekima čini da se pojedine brige mnogo lakše podnose, da se neki problemi bezbolnije rešavaju, sve to zahvaljujući neverovatnoj količini pozitivne energije date i primljene na tim probama, poželeli su da je podele sa svima koji žele da ih slušaju.

Tako su probe hora dobile dodatnu svrhu, a to je da postanu bolji pevači, uvežbaniji, upevaniji i raspevaniji kako bi što bolje predstavili svoj rad i preneli pozitivne vibracije gledalištu.

Danas ovo Društvo broji dvadesetak članova, profesora hemije, geografije, informatike, stranih jezika, a okupila ih je Marina Kliska, profesorka muzičke kulture ili umetnosti, u zavisnosti u kojoj od tri škole radi: Gimnaziji “Borislav Petrov Braca“ iz Vršca, Hemijsko-medicinskoj školi i OŠ „Moša Pijade“ u Gudurici.

Iako se pitanje godina ne postavlja, uglanom su članovi mlađi ljudi, a pitanje talenta se postavlja i to je jedan od uslova ulaska u ovaj hor. Drugi je ljubav prema horskoj muzici i druženju. Pored dirigenta Marine Kliska, veliki doprinos u radu daje I profesorka, muzički pedagog Roksana Činč.

– Za nekoliko godina koliko postoji, hor je ostvario veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu. Iako se repertoar kreće od tradicionalnih, starogradskih, zabavnih pesama, sve češće se izvode duhovne kompozicije. Sa njima nastupamo na raznim svečanostima u zemlji, a prave ovacije smo doživeli u temišvarskoj Sabornoj crkvi, u okviru nastupa na proslavi Svetog Nikole, kojeg Rumuni slave 6. decembra po Gregorijanskom kalendaru, sa jos 12 horova iz Rumunije i Srbije, a pod pokroviteljstvom mitropolita banatskog Joana Seležana – dodaje Marina Kliska Čengeri.

Pored mnogobrojnih nastupa, Hor je ostvario saradnju i sa mnogim udruženjima I organizacijama. Uspešna saradnja ostvarena sa “Češkom besedom“ otpočela je koncertom uoči Uskrsa 25.mata 2016. Da je saradnja bila više nego uspešna svedoči poziv i gostovanje u Češkoj u periodu od 26-29. maja 2016., na šta je hor posebno ponosan.

Da hor ima vrlo često nastupe govori i primer o tome, da su samo tokom decembra 2016. imali 5 nastupa. Dva su održana u NP “‚Sterija” u Vršcu, a jedan u Temišvaru, sada već kao tradicionalni nastup već drugu godinu za redom, pod pokroviteljstvom mitropolita banatskog Joana Seležana

I u 2017. godini Raspevani plene svojom energijom i toplinom, te imali su nekoliko uspešnih i veoma zapaženih nastupa. Posebnu pažnju u Novoj godini privukao je scencki nastup u okviru centralne Akademije za Svetog Savu, 26. januara 2017. godine, gde je hor premijerno otpevao “Pobednu pesmu” i ostavio snažan utisak na publiku. Pored ovog desila su se još dva nastupa. Jedan u januaru u Banatskom Novom Selu, sa šarolikim repertoaorm, a drugi 14. februara, povodom školske slave Sveti Trifun u Poljoprivrednoj školi, sa izvođenjem vinskih I tamburaških pesama – rekla je Marina.

Ova družina ljubitelja dobre muzike se nada solističkom koncertu u vidu performansa ovog proleća, putovanju za Bosnu, za koju su već dobili zvanični poziv, putovanju pod pokroviteljstvom mitropolita banatskog Joana Seležana u Češku, kao i mnogim drugim nastupima.