PROFESORKA FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA: “Putin sada ima više od 70 odsto podrške ruskog naroda”

Vašington uvodi novi paket sankcija ruskim bankama i Putinovim ćerkama. Diplomate EU nisu odobrile novi paket sankcija Rusiji. Kažu čekaju da se reše "tehnička pitanja".

Printscreen

Prema rečima prof. dr Dragane Mitrović ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1, Srbija ne bi trebalo da vodi iracionalnom politikom EU.

– Zapadne zemlje su veliki licemeri, jer za sebe ostavljaju prostor za tehnička rešenja, a nas hoće da uvedu u samoubilačke sankcije Rusiji. Diplomate EU razmatraju kako da gas plate rubljama, zato se odložilo uvođenje novog paketa sankcija. Mi zavisimo od Rusije i kada je reč o energentima, i kada je reč o đubrivu. Nadam se da će vlada skinuti zabranu izvoza i da ćemo isprazniti naše silose i zaraditi. Na prvom mestu moramo biti racionalni i brinuti o interesima vlastite države. Sve te priče koje Zapad plasira o sankcijama Rusiji su oblak zaluđivanja ljudi – smatra dr Mitrović.

Kada je reč o vestima koje stižu iz Buče u Ukrajini, prof. dr Dragana Mitrović smatra da Rusi ne bi ostavljali mrtve civile po ulicama.

Besni propagandni rat i tako je tokom celog sukoba u Ukrajini. Mi ne znamo šta se dešava u Buči, bilo je mnogo dezinformacija od početka sukoba. Meni sve to liči na nameštenu igru. Zašto bi Rusi ubijali civile kada oni imaju druge ciljeve, kada je to narod koji oni žele da zaštite? Sve mi deluje nevešto, naivno i izveštačeno. Bajden nema pravo da se zgražava nad ubijenim civilima kada se zna šta Amerika radi u drugim zemljama. Njegov kredibilitet je više nego sporan. „Vikiliks“ je izneo dokaze o tome da su Amerikanci namerno ubijali civile, raketirali svadbe. Pojavili su se i snimci odranije o tome šta je Bajden govorio kada je NATO bombardovao Jugoslaviju i za šta se zalagao. Takva osoba ne može se čuditi nikakvim zločinima. Bajden je u takvom stanju da su njegovi gafovi zabrinjavajući.

Zapad nastoji da Rusiju iscrpi sankcijama, rekla je dr Mitrović u „Uranku“ na K1 televiziji.

– Putin je odavno demonizovan kao simbol Rusije. Zapadu njegova politika ne odgovara, ne odgovara im ni to što je percipiran kao ozbiljan državnik. Putin sada ima više od 70 odsto podrške ruskog naroda. Ono što im odgovara je da rat u Ukrajini traje što duže kako bi se Rusija ekonomski iscrpela. NATO i SAD ne žele da se direktno bore sa Rusijom. Rusija je pod sankcijama od 2014. godine. Svet se menja i mnoge zemlje hoće da trguju u juanima i rubljama, sve se manje veruje dolaru. Zapad će se tek suočiti sa problemima u budućnosti, jer će osetiti posledice nedopustive pljačke i plenidbe imovine privatnih lica i korporacija. To će ih skupo koštati, jer će oligarsi ubuduće triput promisliti da li će u njihovim bankama držati novac, u njihove zemlje ulagati novac i svoje jahte držati u njihovim lukama.

Ona je istakla i da je Rusija godinama ukazivala na problem i nudila rešenja, ali je očigledno bila ignorisana.

– Dok je Rusija predlagala rešenja, NATO se neprekidno širio ka ruskim granicama. Na Zapadu odavno postoji negiranje ruske kulture, nauke, umetnosti. Ruskog doprinosa očuvanju globalnog mira, pobedi u Drugom svetskom ratu.

Ruska ekonomija

Prof. dr Dragana Mitrović ovog jutra u „Uranku“ kazala je i da su monetarne vlasti Moskve odlučile da rublju vežu za zlato.

– Najniža cena zlata biće 5.000 rubalja za jedan gram zlata. Rusija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika zlata u svetu i ovim potezom rublja je odmah skočila. Kina nije niti hoće uvesti sankcije Rusiji, baš kao ni Turska, Indija, Belorusija. Tu su i Afrika, Venecuela, Brazil, Indonezija, Vijetnam… Sva ova tržišta su dobra zamena za ona tržišta koja je Rusija izgubila.