Proglašeno ratno stanje: Pale bombe u regionu Nagorno-Karabah

Vojska Azerbejdžana napala je teritoriju Nagorno-Karabaha, a predsednik te nepriznate republike Araik Harutjunjan uveo je ratno stanje.

Foto: screenshot/youtube.com/US Update News

Oružane snage Azerbejdžana ušle su u zonu odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta na teritoriji Nagorno-Karabaha i postavile osmatračnicu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Pored toga, od 24. do 25. marta, Oružane snage Azerbejdžana su izvršile četiri udara bespilotnim letelicama tip Barjaktar na jedinice Nagorno-Karabaha u blizini naselja Furuh, prenosi “Sputnik”.
Predsednik Republike Nagorno-Karabah Araik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda zbog uvođenja ratnog stanja, navedeno je na Telegram kanalu zvaničnog informativnog centra NKR.
– Predsednik Republike Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda u uslovima ratnog stanja proglašenog na teritoriji Republike Arcah (Nagorno-Karabah) – navodi se u saopštenju.
Prema uredbi, ograničeno je pravo na slobodu okupljanja, a zabranjeni su i štrajkovi.
– Pored toga, obustavlja se rad organizacija koje se bave propagandom ili drugim aktivnostima usmerenim protiv odbrambenih sposobnosti i bezbednosti Republike Arcah – navedeno je u saopštenju.
Za primenu privremenih ograničenja prava i sloboda utvrđenih tom uredbom nadležni su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Služba nacionalne bezbednosti Nagorno-Karabaha.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva preduzima mere za deeskalaciju u Nagorno-Karabahu.
Zamenik portparola Stejt Departmenta Džalina Porter izjavila je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog kretanja azerskih trupa.
– Pokreti trupa i druge eskalacione mere su neodgovorne i stvaraju nepotrebne provokacije. Jermenija i Azerbejdžan bi morali da koriste kanale direktne komunikacije za momentalnu deeskalaciju – dodala je ona.