POČETAK SUKOBA: Dve velike svetske sile objavile RATNO STANJE

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine.

pixabay.com

U spornom regionu Nagorno-Karabaha jutros je ponovo izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana, a jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera. Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev: Imamo mrtve, krećemo u ofanzivu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je, povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

Jermenske snage su jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije – rekao je Alijev.

Kako je istakao, Azerbejdžan neće ostati nem na delovanje Jermenije.

Trenutno su u toku napadi na položaje protivnika, uništena je vojna tehnika – rekao je Alijev.

Turska staje na stranu Azerbejdžana
Ankara podržava Baku i osuđuje najnovije akcije Jermenije u Nagrono-Karabahu, izjavio je danas zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Kalin je na Tviter nalogu napisao da Turska oštro osuđuje napad Jermenije na Azerbejdžan. On je ocenio da je Jermenija ponovo prekršila međunarodno pravo i pokazao da joj nije u interesu mir i stabilnost.

Turska je potpuno solidarna sa Azerbejdžanom i bezrezervno podržava pravo na samoodbranu – napisao je Kalin.

Raznet azerbejdžanski tenk

Pojavio se video raznošenja azerbejdžanskog tenka od strane snaga Jermenije.

Stravičan prizor, tenk je raznet u paran parčad, ostaci lete visoko u vazduh. Jermenija je proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju.

– Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu – napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

Ako Azerbejdžan želi rat – dobiće ga, poručio je lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan u obraćanju građanima posle najnovije eskalacije u tome regionu.

Moskva se hitno oglasila povodom situacije na Kavkazu

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je u tom regionu došlo do naglog pogoršanja situacije. U regionu Nagorno-Karabaha jutros je došlo do nove eskalacije.

Jermenija je saopštila da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti. Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo da su jermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.

Jermenija proglasila ratno stanje

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu.

Objavljena je i opšta mobilizacija.

Ako Azerbejdžan želi rat – dobiće ga, poručio je lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan u obraćanju građanima posle najnovije eskalacije u tome regionu.

Moramo časno da branimo slobodu i čast naše domovine. Neka nas ne slome ni žrtve ni gubici – rekao je on.

Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu – napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

Lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan: “Ako Azerbejdžan hoće rat – dobiće ga”

Ako Azerbejdžan želi rat – dobiće ga, poručio je lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan u obraćanju građanima posle najnovije eskalacije u tome regionu.

Moramo časno da branimo slobodu i čast naše domovine. Neka nas ne slome ni žrtve ni gubici – rekao je on. Protivnik je, kako kaže, od ranog jutra počeo sa artiljerijskom paljbom duž cele linije razdvajanja.

Arutjunjan je pozvao stanovništvo da ode u skloništa i apelovao na njih da budu mirni. Oružane snage su čvrsto na svojim položajima i odgovor na agresiju će biti recipročan, rekao je on. U regionu Nagorno-Karabaha došlo je jutros do nove eskalacije.

Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo da su jermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice.

Prema rečima portparolke Ministarstva Šušan Stepanjan, ta oblast se našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga. Stepanjan je navela i da su azerbejdžanske snage tokom borbi ostale bez tri tenka.

Protivnik je pretrpeo gubitke i u živoj sili i u tehnici. Ostali su bez tri tenka. Borbe se nastavljaju – navela je ona.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. Jermenska strana nije komentarisala ove navode.

Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika zadužen za spoljnu politiku Hikmet Gadžijev kaže da jermenska vojska nastavlja intenzivnu vatru po pozicijama azerbejdžanske vojske i naseljima.

Iz Jerevana je saopšteno da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu ka Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Prvi snimci iz Nagorno-Karabaha

Rano jutros vojske Jermenije i Azerbejdžana otvorile su vatru, a tom prilikom na azerbejdžanskoj poziciji pogođena su naselja i objekti duž linije razdvajanja.

Iz Jerevana je saopšteno da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu ka Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.

Evo i snimaka koji potvrđuju užasan sukob.

Počeo krvavi sukob između Jermenije i Azerbejdžana

Jermenska ministarka odbrane Šušan Stepanjan rekao je da su jermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice.

Prema njegovim rečima, ta oblast se našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga. Predstavnik za medije nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vagram Pogosjan rekao je da je artiljerijski napad izvršen na više naselja, uključujući centralni grad Stepanakert.

Pozvao je stanovništvo da se sakrije u skloništa.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. Jermenska strana nije komentarisala ove navode. Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika zadužen za spoljnu politiku Hikmet Gadžijev kaže da jermenska vojska nastavlja intenzivnu vatru po pozicijama azerbejdžanske vojske i naseljima.