PROGNOZA: Danas pljuskovi, grmljavina i prilično HLADNO, evo gde se sve SAVETUJE OPREZ

U nastavku dana i u toku večeri u većem delu Srbije i na području Beograda biće veoma nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnijim pljuskovima.

Grom Nevreme Kiša
Pixabay.com

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom doneli bi od 10 do 20 mm kiše po kvadratnom metru, a u zonama jačih grmljavinskih procesa očekuje se lokalno i preko 40 mm kiše po kvadratnom metru i to u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Pošto je reč o padavinama lokalnog karaktera, moguće je da se one bitno razlikuju od mesta do mesta i da na malom prostoru bude velika razlika u količinama, pa tako neka područja mogu proći i bez kapi kiše.

Na području istočne i jugoistočne Srbije do pred kraja dana biće suvo sa sunčanim intervalima.

Inače, kako nad našim područjem prevladavaju jugozapadna strujanja, oblačni, padavinski i grmljainski sistemi premeštaće se od jugozapada prema severoistoku.

Zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom i jačih grmljavinskih proseca, preporučuje se ogroman oprez na otvorenom i izebagavanje boravka na otvorenom, a naročito u šumskim kompleksima i na drugim rizčnim mestima, piše Weather2Umbrella.

Ogroman oprez neophodan je i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokiri i klizavi, ponegde i uz veće zadržavanje vode. Na putevima kroz klisure i useke očekuje se opasnost od odrona.