PROGNOZA ZA FEBRUAR: Direktor RHMZ-a otkrio da li će Baba Marta POKAZATI ZUBE

Direktor RHMZ Jugoslav Nikolić je rekao da ova zima neće biti ekstremna, ni u pogledu niskih temperatura, ni kada su u pitanju padavine.

sneg
pixabay.com

“Krajem nedelje prognozira se slaba kiša koja bi pojačala otapanje preostalog snežnog pokrivača”, rekao je Nikolić.

Nove snežne padavine očekuju se početkom naredne nedelje, kada bi u brdsko-planinskim krajevima moglo pasti od 10 do 20 mm snega i kada bi bilo uslova za manji snežni pokravač u nižim delovima.

Prva dekada februara sa mraznim danima

Inače, u prvoj dekadi februara imaćemo mrazne dane, kaže Nikolić, gde će minimalne temperature biti ispod nula stepeni, ali neće biti ledenih dana. Maksimalne dnevne temperature kretaće se oko 5 stepeni.

U februaru se, kaže, očekuje da prosečne temperature budu od 4 do 6 stepeni u nižim predelima, a od minus 2 do plus dva u višim planinskim.

“To su temperature koje su za oko jedan do dva stepena više od ustaljenog višegodišnjeg proseka, tako da očekujemo februaur sa nešto višim prosekom, ali sa deficitom padavina”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, količine padavina koje se očekuju, kretaće se od 25 do 40 mm u nižim i 60 mm u višim predelima, što je, kako kaže, ispod proseka za ovo doba godine.

Očekuje se da mart bude topliji od proseka 

Isto tako, očekuje se da mart bude topliji od proseka.

Istakao je da ne postoji rizik za ekstremno hladne talase i ekstremno velike količine  padavina.

“Imaćemo nešto topliji mart, i količine padavina u okviru proseka, tako da ukupno uzevši ova zima će se uklopiti u neki prosek, ona je primerenija klimatskim uslovima za ovo doba godine”, naveo je Nikolić.

“Kada sve saberemo i oduzmemo, očekujemo da će prosečne zimske temperature iznositi od nula do 4 stepena u nižim predelima i od minus 4 do minus 2 u višim planinskim predelima”, rekao je direktor RHMZ-a.

Ova godina je, ističe, primerenija našim klimatskim uslovima, i ne očekuje ekstremne uslove.

“Srednja godišnja temperatura u poslednjih 130 godina, od 1888. godine, u Beogradu je porasla za 1,6 stepeni što je dovoljan uslov da se koncentracija vlage u atmosferi poveća za 10 procenata, a onda je to znači da su povoljni uslovi za stvaranje kumulonimbusnih oblaka i olujno-gradonosnih situacija”, rekao je Nikolić.

Kada gledamo dugoročnu prognozu, možemo da kažemo da nema rizika za ekstremne uslove za hladne talase i padavine, naveo je Nikolić.

“Imaćemo prosečne ili natprosečne temperature, ali ne očekujemo ekstreme”, rekao je direktor RHMZ-a.