PROGNOZA ZA MAJ: Jednom rečju – SVAKAKVA! Do 7. jedno vreme, a onda se SVE MENJA

Meteorolog Marko Čubrilo objavio na svom Fejsbuk profilu prognozu, koja odgovara na pitanje kada ćemo se oprostiti od zimskih jakni.

Proleće
VinothChandar / Foter / CC BY

Prema njegovim proračunima, od četvrtka će preko regiona strujati sve topliji vazduh sa juga te će uslediti jače otopljenje. Maksimumalna temperatura danas je prognozirana na 29 stepeni, a zatim uglavnom preko 25, dok će u nedelju na istoku regiona ponegde biti i oko 30 stepeni.

Duvaće južni vetar, koji će se samo u petak na kratko okrenuti na severozapadni smer. Atmosfera neće biti sasvim stabilna i povremeno će biti uslova za grmljavinske pljuskove, ali oni ne bi trebalo da budu posebno česti i preovlađivalo bi sunčano i suvo vreme.

Nešto veća verovatnoća za pojavu pljuskova bi bila u nedelju pre podne na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona, a kasnije u noći ka ponedeljku pljuskova bi češće moglo biti i nad ostalim delom regiona.

“Za sada deluje da je potencijal za neke obilnije pljuskove i jako grmljavinsko nevreme znatno veći na kranjem zapadu, jugozapadu i severozapadu Hrvatske i možda na krajnjem severozapadu Vojvodine, dok bi on svakako najviši bio nad Slovenijom. Iznad ostalih predela bi nestabilnosti bilo zantno manje i vrlo lako bi se moglo destiti da veliki deo istočne polovine regiona osim pojačanog severozapadnog vetra i osveženja i ne dobije pljuskove”, objašnjava Čubrilo.

OD ČETVRTKA OSETNO TOPLIJE, U NEDELJU PONEGDE I OKO +30 STEPENI CELZIJUSA, MOGUĆA REĐA POJAVA PLJUSKOVA, A NEŠTO ČEŠĆI…

Posted by Marko Cubrilo on Среда, 28. април 2021.

Početkom naredne nedelje uglavnom suvo i svežije uz dnevne maksimume od 15 do 22 stepena. Preovlađivaće sunčano, ali uz povremenu povećanu oblačnost, posebno na severozapadu regiona može biti i pljsukova.

Oko 07. maja se računa na jačanje anticiklona nad našim delom Evrope dok bi zapadnu i jugozapadnu Evropu zahvatilo pogoršanje sa pljuskovima.

U ovakvim uslovima bi ka nama moglo doći do pokretanja veće količine toplog vazduha iz severne Afrike te bi posle ovih hladnih nedelja taj period mogao doneti prave letnje vrućine i maksimume oko ili malo preko 30 stepeni Celzijusa.

Što se narednih dana tiče sledi osetno otopljenje i deluje da se za ovo proleće “opraštamo” od tople odeće i obuće. Osveženje početkom naredne nedelje, napisao je on.