PROGNOZA ZA NAREDNE DANE: Držite se, vraćaju se EKSTREMNE VRUĆINE

Najnovija vremenska prognoza nam danas donosi prolazno pogoršanje, uglavnom nad zapadnim i središnjim predelima zemlje, objavio je na svom Fejsbuk nalogu meteorolog Marko Čubrilo.

Pixabay.com

On navodi da će od utorka biti sunčano i sve toplije, dok će u drugom delu nedelje biti ekstremno toplo. Manje popuštanje vrućine biće za sledeći vikend, dok je konkretnije osveženje moguće tek oko polovine meseca.

– Danas nad zapadnim predelima regiona uz povećanu oblačnost ponegde prolazna kiša ili grmljavinski pljusak, posebno posle podne i uveče na krajnjem zapadu i jugozapadu Hrvatske kada može biti i jačih olujnih razvoja. Nad ostalim delom regiona malo do umereno oblačno, malo toplije nego juče i uglavnom suvo, samo ponegde uz pljusak. U drugom delu noći ka ponedeljku i u ponedeljak ujutro jače naoblačenje uz kišu i grmljavinske pljuskove će prvo zahvatiti zapadne, jugozapadne i severozapadne predela regiona i tamo će padavina biti najviše – napisao je Čubrilo.

Vremenska prognoza za 7 dana

On navodi da će danas tokom prepodneva pljuskovi zahvatiti središnje delove regiona, ali će biti lokalnog karaktera, dok će po procenama danas do 11 časova pljuskovi stići do zapada i severozapada Srbije.

– To bi verovatno bio njihov maksimalan prodor na istok jer bi od tada brzo slabili tako da ostalom delu regiona mogu doneti prolazno povećanje oblačnosti i ređu pojavu pljuska. Kako su oba niskorezoluciona modela jutarnjim proračunima ukinuli kišu za istok Hrvatske i istok BiH kao i za zapad Srbije vrlo je upitno hoće li ovde padavina i biti, a ukoliko ih i bude biće lokalne i u znatno manjoj količini u odnosu na zapad gde bi do sutra sredinom dana ponegde palo i oko 40mm i lako se može desiti da severni Jadran i zaleđe Istre dobiju više kiše od Slavonije što je leti dosta retko – ističe meteorolog.