PROGNOZA ZA NAREDNI MESEC: Evo kada će PASTI SNEG u celog Srbiji

Smena kiše, sunca i pokoje pahulje - tako bi se ukratko mogla opisati vremenska prognoza za narednih 30 dana.

sneg
dnevno.rs

Temperatura će blago varirati, te nakon kišovitih, hladnih i ponegde snežnih jesenjih dana, naredne sedmice živa u termometru popeće se i na 20. podeok.

Početkom nedelje pao je prvi sneg ove sezone u Srbiji, i to na Tari, Zlataru, okolini Prijepolja i Nove Varoši, ali je bio kratkog daha. Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), prestonica se neće zabeleti u narednih mesec dana. Ipak, mesečna prognoza RHMZ-a ukazuje da će u prvoj polovini novembra biti snega u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Kada je reč o našim najvećim planinama Kopaoniku i Zlatiboru, već ovog vikenda očekuju se prve pahulje! Potom sledi pauza do pred kraj oktobra i tokom prve polovine novembra, kada će sneg intenzivnije padati na ovim planinama. Za razliku od prošle godine, kada gotovo da nije bilo snega, meteorolozi su saglasni da trenutna statistika ukazuje da bi ove godine mogla da nas iznenadi oštrija zima sa većom količinom snega.

Dani pred nama donose nam temperature malo iznad proseka, potom malo ispod proseka, ali bez većih oscilacija u vremenu, kaže za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić.

Danas se na severu i zapadu Srbije očekuju sunčani intervali, dok će posle podne biti uslova za kišu ponegde. Ipak, na jugu i istoku zemlje će tokom celog dana biti oblačno i kišovito, s tim da se ujutru očekuju veće količine padavina. Temperatura će se kretati od 14 na severozapadu do 20 na jugoistoku Srbije – ukazuje Đurić.

Meteorolog Đurić ističe da nas za vikend očekuje malo svežije vreme, ali u skladu sa kalendarom – pravo jesenje.

U subotu može biti slabije kiše, dok će u nedelju biti suvo. Temperature će biti za nekoliko stepeni niže u odnosu na petak, što bi značilo oko 12-13 stepeni za Beograd, dok će na jugu biti malo toplije, oko 15-17 stepeni – kaže Đurić.

Dodaje da na višim planinama može biti uslova za slab sneg, ali bez pravog zimskog scenarija.

Reč o snegu u blažem obliku, kao što smo imali prilike da vidimo početkom ove nedelje da se sneg nije zadržao na mestima gde je pao. Nema niskih temperatura i iz toga razloga padavine su slabe. Dakle, pravog snega nema na vidiku – ističe on.loading...