PROGOVORILA PRVA ŽRTVA: Za horor iz Petnice će uskoro znati cela Srbija

Samo dan posle poziva nadležnog tužilaštva da se žrtve zlostavljanja u Petnici jave i svedoče, prvu izjavu policiji je, u četvrtak, dala jedna od pet devojaka čije su anonimne ispovesti koje su osvanule na novinskim stupcima uznemirile i potresle Srbiju.

depresija
pixabay.com

Reč je o osobi koja je u Petnici boravila pre 2013. godine, odnosno, pre donošenja Marijinog zakona, po kome seksualni delikti učinjeni prema maloletnim osobama i deci ne zastarevaju.

Detalji izjave ove devojke nisu, niti će biti poznati sve dok ona sama ne bude spremna da sve svoje nezarasle ožiljke pokaže javnosti. U interesu istrage i ona i njena priča, ispričana u policiji, biće zaštićene. Tužilaštvo, u tom cilju, opomenulo je medije na nepreciznost i naglasilo da je “predmet Petnica u predistražnom postupku”, što znači da se i dalje prikupljaju dokazi potrebni za pokretanje istrage.

Bez svedočenja oštećenih i materijalnih dokaza otežano je dalje postupanje u ovom predmetu u smislu neophodnosti identifikacije oštećenih i dobijanja izjava od njih o onome što su doživele, kako bi se moglo pravilno oceniti postojanje krivičnog dela, njegova pravna kvalifikacija i izvršilac – naglasilo je nadležno Osnovno valjevsko tužilaštvo, koje je ponovilo poziv žrtvama zlostavljanim i posle 2013. da se jave tužilaštvu ili policiji i svedoče.

Do sada je poznato da je pet devojaka prokazalo nastavnika u Petnici Branislava Savića za zlostavljanje, tokom seminara koje su pohađale. Posle javnog obelodanjivanja njihovih ispovesti, tužilaštvo je po službenoj dužnosti naložilo predistražne radnje. Pretresen je stan u kome je boravio Savić i tamo je pronađen veći broj fotografija obnaženih devojčica. Istražuje se identitet fotografisanih, kao i to da li su fotografije snimljene u Petnici ili na nekom drugom mestu, i u kom su periodu nastale.

I dok nadležni u Valjevu, pod budnim okom javnosti čine sve da odmotaju klupko užasa, u danu u kome je policiji data i prva izjava zlostavljane, u Beogradu je zasedao i Savet Istraživačke stanice Petnica. U SANU je članove okupio predsednik Saveta, akademik Zoran Knežević. Od njih osamnaestoro, okupilo se jedanaestoro. I pre početka rada opredelili su se da “prostom većinom” glasaju o, za javnost, zatvaranju sednice. Troje je bilo protiv, ostali su glasali da se novinari udalje.

Daćemo im papir, posle – dopirala je poruka iz sale do galerije, gde su novinari čekali odluku.

Ne mora danas, može sutra, prekosutra, u nedelju – saglasila se većina u Savetu.

Traže maloletnice na slikama

DO sada je utvrđeno da su neke fotografije nagih polaznica, koje su nađene tokom pretresa stana Branislava Savića, nastale još tokom devete decenije prošlog veka, saznaju “Novosti”. Ima i fotografija koje nisu snimljene u Savićevoj kancelariji u Petnici, niti u okviru same ustanove. Veštačenje fotografija, računara i drugih tehničkih uređaja je u toku. Veoma je bitno da se identifikuju žrtve, odnosno devojke koje se nalaze na fotografijama. U slučaju da delo nije zastarelo, svakako će uslediti krivična prijava, odnosno biće pokrenut postupak. Na fotografijama ima i devojaka za koje postoje osnovane pretpostavke da su u tom trenutku bile maloletne.