Promena u raspodeli skupštinskih mandata: Ko je najviše profitirao od ponovljenih izbora?

Srpska napredna stranka učvrstila je pozicije ostvarivši za vikend pobedu na ponovljenim izborima na predsedničkom, parlamentarnom i beogradskom nivou.

Foto: screenshot/youtube.com

Socijalisti su posle reprize bogatiji za još jedan mandat u Skupštini Srbije i imaće 32 poslanika. Koalicija “Ajmo, ljudi” Borisa Tadića definitivno neće biti deo beogradskog parlamenta.

Ovo je siže ponovljenog glasanja u subotu na 55 biračkih mesta za izbor narodnih poslanika, 34 za predsednika i četiri za beogradske izbore.

U trci za predsednika Srbije, Aleksandar Vučić je na drugom glasanju dobio 79,01 odsto glasova, na parlamentarnom 60,94, a na beogradskom 59,4 procenta. Socijalisti su dobili još jedno mesto u parlamentu, ali su mandat izgubili predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara. Tako će koalicija SPS – JS – Zeleni Srbije imati 32 mandata, umesto 31, a SVM pet umesto šest.

Pred reprizu glasanja najviše se govorilo o tome da bi koalicija “Ajmo, ljudi” Borisa Tadića mogla da preskoči cenzus u Beogradu, ali je to bilo daleko od ostvarenja, premda su svoj rezultat u odnosu na pre dve nedelje popravili za 0,4 odsto.

Predsednik Gradske izborne komisije Beograda Zoran Lukić za “Novosti” kaže da je ponovljeno glasanje na četiri biračka mesta u prestonici proteklo mirno, bez nepravilnosti, te dodaje da nije bilo značajne promene rezultata u odnosu na glasanje 3. aprila.

Lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” ima 48 mandata, dok “Ujedinjeni za pobedu Beograda” imaju 26 “klupa” u beogradskoj skupštini. Koalicija “Ajmo, ljudi”, okupljena oko Borisa Tadića, sada je osvojila 2,85 odsto glasova, dok su 3. aprila imali 2,81 odsto, te su ostali ispod cenzusa.

U Beogradu će u četvrtak, 21. aprila, biti ponovljeno glasanje na još dva mesta, tako da će se konačni rezultati znati tek posle toga, a ne očekuju se bitnija “pomeranja”.