PRONAĐENA TELA MALIŠANA STRADALIH U POŽARU: Nikola pokušavao da se SPASI, beba Isidora LEŽALA pored kreveta

Požar Vatra
Foter/Thomas's Pics / photo on flickr

Na zgarištu kuće u Vajskoj u ponedeljak oko podneva nađeni mrtvi dvogodišnji dečak i osmomesečna devojčica. Nikola (2) je pokušao da pobegne od dima.

 

Beživotna tela dvogodišnjeg Nikole i osmomesečne Isidore, preostalo dvoje od troje dece Marije Stefanović i Zorana Ramadana koja su nastradala u stravičnom požaru u kući u Štrosmajerovoj ulici 25 u Vajskoj kod Bača, pronađena su u ponedeljak oko podneva na zgarištu sobe.

Telo dečaka nađeno je kod vrata, pa se pretpostavlja da je Nikola pokušao da izađe napolje, dok je malena Isidora bila na podu pored kreveta. Veruje se da je i ona, iako je imala samo osam meseci, osetila da joj preti opasnost. Četvorogodišnja Nikolina, najstarije od troje dece Marije i Zorana, bez znakova života nađena je u subotu.

Obdukcijom je utvrđeno da se Nikolina ugušila od dima, a pretpostavlja se da je isti uzrok smrti i dvoje mlađe dece. Šta je bio uzrok požara, pokazaće istraga.

Nemi od bola, neutešni roditelji nemoćno gledaju u kuću u kojoj je nastradalo troje njihove nejači. Nemoćno sležu ramenima i kroz suze nam kažu da im nije poznato zbog čega je u subotu ujutru buknula vatra. Pretpostavljaju da su krive trošne električne instalacije, ali tek posle veštačenja će se znati šta je prouzrokovalo tragičan požar.

Tog jutra sam pre polaska na posao skuvao kafu. Nikola je došao do mene i tražio da mu sipam mleko, a ubrzo se sa istim zahtevom pojavila i Nikolina. Dao sam im mleko, posle čega su ponovo otišli u krevet i zaspali. Nisu hteli da im uključim televizor da gledaju crtaće. Najmlađa Isidora je spavala – priseća se Zoran trenutaka pre tragedije.

Zoran je posle toga otišao na posao, a nešto kasnije, supruga mu je javila najcrnju vest, da gori kuća koju su iznajmili pre godinu dana, i da je sve troje dece u njoj.

Došao sam najbrže što sam mogao, pokušao sam da uđem, ali nisam mogao od plamena i dima. Kad sam razbio prozor, buknuo je još jači i veći plamen. Vatrogascima sam govorio da gase najpre u prvoj sobi, u kojoj su bila deca. Da su me poslušali, možda sam mogao, ako ne sve troje, onda da bar spasem jedno dete – nastavlja otac skrhan neizmernim bolom.

Pogleda prikovanog u zgarište kuće, Marija, koja je u trećem mesecu trudnoće, kaže da je sama pokušala da spase svoju decu, ali da joj komšinica nije dozvolila da uđe u plamen. Neutešna majka kaže da na šporetu ništa nije bilo, da sebi ni kafu nije skuvala, već je, dok je troje mališana spavalo, otišla da nahrani piliće.

– Nikada ih nisam ostavljala same. Uvek sam ih vodila sa sobom ili zvala brata da ih pričuva dok se ne vratim. Nikolina je ovog septembra krenula u vrtić, mnogo se tome radovala, a Nikolu je to čekalo dogodine. Najmlađa Isidora nedavno je počela da izgovara prve reči, zvala je tatu. Planirali smo da ih uskoro sve troje krstimo, a onda nas kao grom iz vedra neba pogodi velika nesreća – kaže Marija.

NEISPRAVNE INSTALACIJE

Električne instalacije u kući, u kojoj je živela petočlana porodica, bile su dotrajale, a da od njih preti opasnost, Zorana su upozorili i električari.

– Pre dva meseca su bili iz “Elektrovojvodine” da zamene kablove od bandere do kuće. Pogledali su strujomer i instalacije u kući i rekli da se moraju popraviti. Nameravali smo da to uskoro uradimo, ali nam se, nažalost, dogodila ova užasna tragedija – objašnjava Zoran.

SAHRANA U SREDU

Troje mališana porodice Ramadan u sredu će biti sahranjeno na pravoslavnom groblju u Vajskoj. Nikolinino telo još nisu uzeli iz Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu, a u ovu instituciju u ponedeljak su na obdukciju odneta i tela dečaka i devojčice.