Dva platna italijanskog renesansnog slikara i arhitekte Rafaela otkrivena su tokom restauracije jedne od 1.400 prostorija Vatikanskih muzeja, koje sačinjavaju veoma važnu muzejsku celinu, a nalaze se u Vatikanskoj palati.

 

Smatra se da je Rafaelo Santi da Urbino naslikao dva alegorijska lika koji predstavljaju “Prijateljstvo i Pravdu” nedugo pre smrti 1520, kada je imao 37 godina.

Iz Vatikana je saopšteno da su dela pronađena u jednoj od Rafaelovih soba, koje nose taj naziv jer su ukrašene veličanstvenim Rafaelovim freskama. Prva među njima je Konstantinova soba (Stanza di Constantino) u kojoj je predstavljena legenda o Konstantinovom životu.

Sigurni smo da je platna oslikao veliki Rafael – rekao je vatikanski muzejski restaurator Fabio Piaćentini.

Profesor Arnold Neselrat, istoričar umetnosti Vatikanskih muzeja, potvrdio je da su ta dva ulja na platnu “dosta kvalitetnije naslikana od ostalih dela”.

Istoričari umetnosti zaključili su da Rafael u Konstantinovoj sobi nije uspeo da dovrši nijednu fresku, ali je do preuranjene smrti izradio sve crteže. Prvu fresku, “Ukazanje Krsta”, koja predstavlja Konstantinovu pobedu nad Maksencijem kod Rima 312. godine naslikao je njegov učenik Điulio Romano nakon Rafaelove smrti.

Restauracija Rafaelovih soba, koja je započela u martu 2015. godine, trebalo bi da bude dovršena sledeće godine.loading...