PROPALI PREGOVORI? U Srbiji niz hitnih sastanaka zbog Kosova

Aleksandar Vučić
Printscreen/Youtube

"Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, a od Prištine ne očekujemo ništa", poručio je premijer Aleksandar Vučić, navodeći da je situacija kompleksna i da će o tome popodne u Raški razgovarati i sa predstavnicima Srba sa KiM.

 

Aleksandar Vučić u razgovoru sa novinarima nije želeo da komentariše detalje sinoćnjeg sastanka u Briselu, navodeći da ne zavisi sve od srpske strane, ali da ne želi da pogazi reč datu EU i izlazi u javnost sa informacijama.

– Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir. To je i razlog zašto dolazim u Rašku, jer su zabrinuti gradonačelnici severa KiM, pokušavam i njih da smirim. Da li sam zabrinut, jesam, ne zavisi sve od nas, a naše je da učinimo da sačuvamo mir – rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara da mediji, poput Dojče velea, navode da su pregovori krenuli ka lošem smeru i da se sprema napada na sever KiM, Vučić je naveo da ne može i ne želi da komentariše ta pisanja, da vidi da mediji na albanskom vole da se bave tom temom i komentarišu, a da on ima obavezu da o ishodu razgovora koji su održani u sredu uveče – ne govori.

– Nismo išli u Brisel da se prepiremo ili svađamo, već smo imali konstruktivan odnos i prihvatili predloge EU – rekao je Vučić i dodao da dalje neće o tome, jer bi prekoračio dogovoreno sa Evropskom unijom.

Na pitanje N1 kako komentariše navode Tanjuga, iz izvora te agencije, da postoji opasnost da Priština napadne Srbe na Kosovu, i da li su takve izjave po njemu opasne, Vučić je odgovorio da će se držati principa da ne komentariše pisanje medija.

– Ja ne komentarišem ono što vi izgovarate svaki dan, a možda bi bilo potrebno. Stvarno mi ne pada na pamet da se mešam u uređivanje medija i pisanje – rekao je premijer Vučić.

“Naš posao je da smirimo situaciju” 

Naš posao je, rekao je Vučić, nije da komentarišemo nego da smirimo situaciju.

– Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste i sve od sebe da se tenzije smire i daćemo sve od sebe da sačuvamo mir – podvukao je premijer. 

Kako je rekao, razgovaraće danas u Raški sa gradonačelnicima sa KiM, koji su zabrinuti, pa će pokušati da ih smiri.

– Da li sam zabrinut? Jesam – rekao je Vučić i dodao da je situacija takva da ne zavisi sve od nas i da treba da učinimo sve da sačuvamo mir.

Rekao je da Srbi na KiM ni prethodnih godina nisu bili spokojni.

– Naš je posao da omogućimo da oni pre svega budu mirni i spokojni i da žive u boljoj budućnosti sa boljim perspektivama. Nadam se da ćemo u tome uspeti – poručio je Vučić.

Premijer je rekao da je bio u stalnom kontaktu sa gradonačelnikom Kosovske Mitrovice, od srede popodne sve do sada, naveo da mu to i jeste posao i da Srbi na KiM 24 sata svakoga dana mogu da računaju na njega.

– Daću sve od sebe – rekao je Vučić i dodao da je razgovarao i sada u Bečeju sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom, a da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Beogradu razgovarao sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD.

Na pitanje šta očekuje od Prištine, Vučić je rekao da “od druge strane ne očekuje ništa”.

Šta se događalo u Briselu nije poznato, ali je nemački radio Dojče vele u emisiji na albanskom jeziku jutros preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sinoćnji sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu “u potpunosti propao”.

Na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova.

Posle druge runde dijaloga, premijer Aleksandar Vučić je za posle podne zakazao hitne sastanke sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem i političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Vučić o poseti Edija Rame stranci Ramuša Haradinaja 

Premijer Vučić nije želeo da komentariše posetu albanskog premijera Edija Rame stranci Ramuša Haradinaja na Kosovu, ali je primetio da bi u Evropi i svetu bilo reakcija kada bi on na takav način posetio predstavnike najekstremnijih srpskih partija u regionu.

– Nemam komentar. Ali zamislite da sam ja na takav način otišao negde u region da posetim predstavnike najekstremnijih srpskih partija, kako bi reagovali u Evropi i svetu – rekao je Vučić novinarima upitan da komentariše posetu Edija Rame Alijansi za budućnost Kosova.

Kako je zaključio Vučić, na Srbiji je da se ponaša ozbiljno i odgovorno. loading...