Propalo VELIKO KOCKANJE Tereze Mej: Izborni ŠOK U BRITANIJI, konzervativci izgubili većinu!

tereza mej
Dnevno.rs/kolaž

Konzervativna partija na prevremenim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji dobila je najviše poslaničkih mesta, ali neće imati apsolutnu većinu u parlamentu, prenosi BBC. Lider laburista Džeremi Korbin izjavio je da premijerka Tereza Mej treba da se povuče, dok je ona rekla da je zemlji potrebna stabilnost.

 

Velika Britanija sada je u stanju “blokiranog parlamenta”, jer konzervativcima Tereze Mej nedostaje mali broj glasova kako bi formirali većinu. 

Prema poslednjim informacijama, konzervativci premijerke Tereze Mej osvojili su 42,4 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji, a opozicioni laburisti 40,2 odsto.

To znači da konzervativci Tereze Mej neće moći da imaju većinu u parlamentu koji ima 650 mesta. Prema nekim podacima, konzervativci će imati 313 mesta u parlamentu, laburisti 260, Škotska nacionalna partija 35, a liberaldemokrate 12.

Na trećem mestu su liberaldemokrate sa 7,1 odsto osvojenih glasova, sledi Škotska nacionalna partija sa 3,1 odsto.

 
Za vladu će biti potrebna koalicija ili da se obrazuje manjinska partija, a unionisti iz Severne Irske su nagovestili da bi mogli podržati konzervativnu vladu. Manjinska vlada konzervativaca bi, takođe prema analizi “Gardijana”, mogla da se osloni na glasove desetak unionista iz Severne Irske.

Laburisti bi, pak, mogli da oforme manjinsku vladu, ili “koaliciju haosa”, kako ju je zvala Tereza Mej, uz podršku velške nacionalističke partije Plaid Kamri, Zelenih i SDLP-a.

“Potpuna katastrofa” za konzervativce

Analitičari se slažu u oceni da su rezultati parlamentarnih izbora poražavajući za konzervativce i za njihovog šefa, Terezu Mej. Ona je raspisala izbore da bi osnažila većinu koju je Konzervativna stranka imala u britanskom parlamentu, ali kako je odmicala predizborna kampanja, prednost torijevaca polako topila da bi poslednja istraživanja javnog mnjenja pred izbore ukazivala da će njihova prednost nad Laburističkom strankom Džeremija Korbina biti jednocifrena.

Bivši britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je da je njegova Konzervativna partija pretrpela “potpunu katastrofu”, ako su izlazne ankete tačne, preneo je Gardijan.

Na to da su ovi izbori zapravo poraz torijevaca ukazuju i naslovne stranice glavnih britanskih listova od petka: “Propalo veliko kockanje Tereze Mej” (Tajm), “Izlazne ankete – šok za Mejovu” (Garidijan), “Šok za Terezu Mej kako ankete ukazuju da niko neće imati većinu u parlamentu” (Dejli telegraf).

Urednik Bi-Bi-Sija Kamal Ahmed rekao je da bi ovakvi rezultati izbora mogli da dovedu do nove neizvesnosti.

Ako dođemo u situaciju da nijedna stranka ne može da obezbedi većinu, imaćemo nove izbore – rekao je Ahmed.

Odmah po objavljivanju ankete, funta je pretrpela snažan udarac, jer bi ovakvi izborni rezultati mogli da odlože pregovore o Bregzitu.

Još uoči glasanja, istraživanja javnog mnjenja pokazala su da bi trka zapravo mogla biti znatno tešnja nego što je predviđano kada je Mejova raspisala izbore pre šest nedelja, ali i nagoveštavaju da njena pozicija premijerke – ostaje sigurna.

Blokirani ili zamrznuti parlament je izraz kojim se u anglosaksonskim ili zemljama vestminsterskog sistema vladavine opisuju situacije u kojima nijedna stranka nema većinu u parlamentu, odnosno ne može samostalno da sastavi vladu. Takve situacije su prilično retke.

 

Iz takve situacije se obično izlazi formiranjem koalicije sa manjim strankama ili nezavisnim zastupnicima u parlamentu. Drugo rešenje je formiranje tzv. manjinske ili tehničke vlade. 

Parlament će se 13. juna sastati da izabere svog novog predsednika, a tada će i poslanici položiti zakletvu.

Kraljica Elizabeta Druga će 19. juna zvanično proglasiti početak rada novog Parlamenta, kada će pročitati program svoje vlade za predstojeću parlamentarnu godinu.

U sedmici koja počinje 19. juna, počeće i pregovori o “bregzitu”.