PROPISANA PRAVILA NA BIRAČKIM MESTIMA: Da li prilikom glasanja moraju da se nose maske?

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je za RTS da dolazi do postepenog pada broja inficiranih koronavirusom, ali i da je grip među nama. Dr Jovanović je dala preporuke iz epidemijskog ugla kako da odemo na glasanje u nedelju, uz napomenu da je nošenje maske individualna odluka.

Printscreen

Epidemijska situacija je stabilnija, ali je i dalje četvorocifren broj novozaraženih osoba.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Verica Jovanović, direktorka “Batuta”, rekla je da, kada je u pitanju postupanje u odnosu na kontrolu epidemije, propisana su pravila i ona će se poštovati na svim biračkim mestima.

“Preporučili smo korišćenje svih preventivnih mera, provetravanje prostora u kome će se odvijati glasanje, da se primenjuju dezinfekcione mere, dezinfekcija ruku i higijena ruku, kada su u pitanju maske, individualna je odluka, uvek su preporuka, zavisno od toga kako se ko zdravstveno oseća, ona štiti onog ko je oboleo i sve druge”, rekla je Jovanovićeva.

Što se tiče glasanja u domovima za stara lica, napominje da su sačinjene posebne preporuke za ulazak u te ustanove.

Svi birački odbori koji budu ulazili, članovi timova će morati da poštuju sva ta pravila, moraće da nose maske, kao i zaposleni, rekla je ona.

“Radi se o principima i pravilima koji će biti jasno istaknuti. Distanca je preporučena i ona će se poštovati”, rekla je Jovanovićeva.

Epidemijska situacija pod kontrolom

Jovanovićeva kaže da se prati stanje u vezi sa kovidom i da je epidemijska situacija pod kontrolom, dolazi do postepenog pada broja inficiranih, nešto sporije nego u januaru i februaru.

Kada je u pitanju stanje obolevanja sličnih gripu, ističe da su domovi zdravlja puni osoba koje se žale na respiratorne simptome, na kašalj i povišenu temperaturu.

Prema njenim rečima, tokom prethodne nedelje dolazi do laboratorijske potvrde prisustva sva tri tipa virusa gripa.

“Ponovo se vratio grip, on obično nije udružen sa kovidom, kada je u pitanju klinička manifestacija pet do sedam dana traju simptomi, grip je među nama i to sada početkom aprila što je neuobičajeno, s obzirom na sezonalnost pojave gripa”, istakla je Jovanovićeva.

Nabavka dijagnostičke opreme

U sredu je Ministarstvo zdravlja potpisalo ugovor o nabavci dijagnostičke opreme – 190 najsavremenijih skener i rendgen aparata za 167 zdravstvenih ustanova.

Jovanovićeva kaže da je to veliki resusrs i uticaće na liste čekanja kada su u pitanju dijagnostičke procedure.

Podseća da Institut za javno zdravlje Srbije pored registracije same opreme prati i tok liste čekanja.

Kada su u pitanju dijagnostičke procedure, skeneri su od velikog značaja, broj savremenih rendgen aparta kao i skenera koji će biti isporučeni bolnicama, domovima zdravlja uticaće i na taj tok pa će se same procedure dijagnostike jendostavno ubrzati, kaže ona.

Dodaje da je kovid epidmija uticala na dužinu čekanja i učestalost obraćanja za potrebe korišćenja ovih aparata.

“Pošto je u pitanju savremena oprema biće sporvedna obuka za korišćenje savremenih, više od 135 radioloških rendgen aparata i oko 55 skenera, koji će biti distubuirani bolničkim ustnovama, a postoje ustanove koje će biti opremnjene i jednim i drugim aparatima jer priroda rada i procedura takva”, zaključila je Verica Jovanović.