PROŠLO JE 50 GODINA OD PRVOG OBEĆANJA: Vesić kaže da izgradnja metroa počinje 2021.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da bilo tačno 50 godina od kako je Beogradu obećan metro, te da za to vreme nije bilo vlasti i gradonačelnika koji nisu obećavali taj projekat.

pixabay.com

– Bilo je lakih i teških godina, više ili manje novca. Metro je obećavan i 2009, 2010, 2011 i 2012. godine. Sada smo došli u situaciju da ćemo sledeće godine početi da gradimo beogradski metro. Znam da nam mnogi građani sada ne veruju, ali tvrdim da ćemo sledeće godine početi da gradimo depo na Makiškom polju – istakao je Vesić za TV Pink.

Prema njegovim rečima, u januaru će biti potpisan memorandum dva izvođača metroa, koneske kompanije „Pauer čajna” i francuske kompanije „Alstom”.

– Kinezi su zaduženi za građevinske radove, Francuzi za tehnologiju, vozove, lokomotive, skretnice, šine. Tim memorandumom će se rešiti njihovi međusobni odnosi. Mi ćemo do kraja godine usvojiti plan detaljne regulacije za Makiško polje. Neki već napadaju i to i govore kako se smanjila zona vodizvorišta. To nije tačno jer je ono na potpuno drugoj strani – pojasnio je Vesić.

Kako je naveo Vesić, metro će imati prve dve linije 40,5 kilometara. Prva linija će imati 21,3 kilometra i 23 stanice, druga oko 19,2 kilometra i 20 stanica. Iznad zemlje će biti oko 2,5 kilometara, sve ostalo će biti ispod zemlje.

– Budemo li se držali dinamike, a nema razloga da je se ne držimo, jer ćemo usvojiti PDR za Makiško polje, Ežis radi projektovanje u fazama i kako se koja faza bude završavala mi radimo i ne čekamo da se završi čitav projekat. Sa Kinezima smo ministar Siniša Mali i ja imali sastanak i dogovorili smo već da nabave mašine kojima se kopa pod zemljom. Tako da građani neće videti samu izgradnju metroa, već izgradnju metro stanica – kazao je Vesić.

Srbija će, dodao je, tokom sledeće godine doneti zakon o metrou, jer trenutno nemamo nijedan zakon koji to reguliše.

– Istovremeno sa tim radimo i projekat širenja Bg voza. On će obuhvatiti sve prigradske opštine osim Grocke, koja trenutno nema mogućnosti za to. Već smo prošle godine proširili Bg voz do Lazarevca, Barajeva, Mladenovca i Sopota. Sada od Vukovog spomenika do centra Lazarevca vozom stižete za 63 minuta, što je nemoguće kolima i autobusom, a do centra Barajeva za 47 minuta. Kupićemo u toku 2021. godine novih sedam kompozicija kako bismo mogli da pokrijemo proširenu mrežu. U 2022. godini ćemo zameniti 12 postojećih kompozicija. Do 2025. zbog novih linija koje ćemo graditi od železničke stanice u Zemunu Bg voz širimo prema Surčinu, obuhvatamo centar Surčina, Nacionalni stadion, aerodrom i Obrenovac, trebaće nam 12 novih kompozicija i Bg voz će biti naša gradska železnica koja će zajedno sa metroom činiti jedinstven sistem – rekao je Vesić.