PROŠLOST JE U MODI: Najbolji ISTORIJSKI ROMANI koji knjigoljupci traže na ovogodišnjem Sajmu (FOTO)

Sajam knjiga
Dnevno.rs/Petar Marković

Sajam knjiga je u punom jeku, izdavači se trude da čitaoce privuku akcijama i popustima, a mi smo vam za ovu priliku izdvojili novitete među istorijskim romanima koji su nam privukli pažnju.

VELIKI JURIŠ – Slobodan Vladušić

Izdavač: Laguna

Laguna

U godini u kojoj obeležavamo 100 godina od proboja Soluskog fronta i kraja Prvog svetskog rata roman “Veliki juriš” je pravo osveženje. Istorijski triler smešten na Krf i SOlunski front u čiju radnju su upletene stvarne istorijske ličnosti vojvode Vuka, Milana Nedića, pisca Stanislava Krakova, držaće vas prikovanim za fotelje već od prvih strana. Uzbudljiv, napet i potpuno nepredvidljiv roman svideće se svima koji vole istorijske romane, ali i ljubiteljima misterija i kriminalistike.

Radnja: Rano proleće 1916. godine: poručnik srpske vojske Miloš Vojnović oporavlja se na Krfu, u vili Ahileon, od prelaska preko Albanije. Tu upoznaje neobičnu Holanđanku Fani de Grot i postaje očevidac samoubistva srpskog majora koga niko nije oslovljavao po imenu. Napeta potraga za izgubljenim pismom koje je ostalo iza majora, Vojnovića će voditi kroz ulice Krfa, do vrhova Kajmakčalana, a zatim nazad, do solunskih kabarea i Solunskog fronta. Njegova sudbina će se preplitati sa životima Stanislava Krakova, vojvode Vuka, majora Kalafatovića, kao i sa akcijama tajanstvenog bugarskog oficira koga će pratiti u stopu, da bi se, na kraju puta, suočio sa maglom.

GOROLOM – Aleksndar Tešić

Izdavač: Strahor

Strahor

– “Gorolom” je čisto istorijski roman. Moja želja je bila da što vernije prikažem srednjovekovni život i verujem da sam u tome uspeo. Ma koliko to nekome delovalo surovo, siguran sam da je u stvarnosti bilo još surovije nego što sam ja opisao. Priča se zasniva na strašnom običaju zaziđivanja ljudi tj. “okrvavljenja temelja”, a opisani su i običaji na osnovu onovremenih zakona – da muž ima pravo da proda ženu u roblje zbog neverstva, ili da su roditelji imali pravo da prodaju decu u roblje da bi prehranili mlađu decu… Na osnovu tih običaja ja sam konstruisao jednu dosta surovu priču sa likom Goroloma koga sam pozajmio iz romana “Koplje Svetog Georgija” – ispričao je u razgovoru za Dnevno.rs Aleksandar Tešić, pisac romana “Gorolom”.

Radnja: “Gorolom”, čija je radnja smeštena u 1358., podario priču koja se čita kao najbolji avanturistički roman. Ovo je priča o osveti, časti, ljubavi, zaverama i junaštvu. Dinamično napisan, roman nam na sasvim nov način približava srednji vek i Srbiju tog vremena. U romanu saznajemo i o narodnim običajima, vladajućim zakonima, ali i o paganskim uticajima u hrišćanskoj Srbiji. Slikovito i uzbudljivo, opisani su viteški turniri, borba vlastele, stradanje raje, trgovina robljem, i ratovi koji ostavljaju pustoš, glad i bedu. Roman “Gorolom”, omeđen istorijskom pričom, nudi nam uzbudljivo štivo koje ne možete da ispustite iz ruku do samog kraja!“

IZGUBLJENA BIBLIJA – Igor Bergler

Izdavač: Vulkan

Vulkan

Romani koji sadrže istorijske činjenice u kombinaciji sa fikcijom poslednjih godina su doživeli ogroman bum, a “Izgubljena biblija” je novitet o kome se dosta priča. Ako ste ljubitelj Dena Brauna i njegovih romana, onda će vam se i ovo sigurno dopasti. Plus, još jedna poslastica – specijalni gost Sajma 26. i 27. oktobra biće autor ovog romana rumunski pisac Igor Bergler pa požurite po svoj primerak i potpis.

Radnja: Najveća zavera svih vremena potekla je iz Transilvanije pre pet stotina godina.
Tajna organizacija toliko moćna da kontroliše vlade, medije i internet sprema se da zada završni udarac. Svet je u opasnosti…

Profesor Čarls Bejker zvanično se nalazi u Segešvaru da bi prisustvovao konferenciji najpoznatijih svetskih istoričara. Međutim, nezvaničan razlog njegovog dolaska u rodno mesto princa tame, ozloglašenog grofa Drakule, jeste da razotkrije dugo skrivanu porodičnu tajnu. Ipak, moraće da promeni planove kada ga lokalna policija pozove da pomogne u rešavanju neobičnog ubistva. Na mestu zločina nalaze se tela tri muškarca: jedan on njih nema uši, drugi oči, a treći jezik. Ali sva trojica imaju tetovažu nečastivog na vratu, a njihova tela postavljena su tako da formiraju obrnuti krst. Tragajući za retkim artefaktima i rešavajući složene zagonetke, Čarls će otkriti opasnu zaveru moćne organizacije koja vekovima vlada svetom. Jedino što može da ih zaustavi jeste tajna poruka koju je Vlad Cepeš sakrio u Gutenbergovoj Bibliji, prvoj knjizi ikada odštampanoj.

Od srca Transilvanije i Praga, preko Londona i Vašingtona pa sve do Bolonje, prošlost i sadašnjost prepliću se u lavirintu misterija sazdanom od drevne legende o Drakulinom maču i monahu koji je prodao dušu đavolu.

STEFANOV KRST – Stevan Ješević

Izdavač: Otvorena knjiga

Otvorena knjiga

Stevan Ješević svojom izuzetnom sposobnošću ka verodostojnom pripovedanju i svojim poznavanjem srpske istorije čitaocima priređuje nezaboravan izlet u davnu prošlost. Oživljeni junaci koji iskrsavaju u našoj mašti čine se ništa manje stvarnim i delom sveta kome mi pripadamo. Stefan Prvovenčani, Stefan Nemanja, Vukan i Rastko samo su neki od njih, koji, govoreći svoje sudbine u pero autora ovog romana, uče buduće naraštaje nezaboravu.

Radnja: Mesecima je Stefan po dvoru hodio u žalosnim haljinama, nem od bola i tuge na vest, koja mu je po Božiću stigla iz Dubrovnika, da je njegova mila Jela umrla na porođaju. Svoju žalost nije krio, zatvorio se nekoliko dana u svoje odaje da patnju sagleda sam, a onda se zaputio u njihovu bačiju u šumama Golije, na tihovanje, gde je proveo punih četrdeset dana po njegovom računanju vremena, a u zbilji nije ga bilo puna dva meseca na dvoru u Rasu. Ležao je u dubokom snegu, ne osećajući kako ga smet pokriva. Grejala ga je, hranila i pojila, sama pomisao na Jelu, njene tople oči puni zagrljaj. Tek kada je počeo bivati svestan saznanja da je na porođaju ostalo i muško dete, živo i zdravo, tugu je mogao odbaciti. Jela je želela da mu daju ime Predislav, i tako će biti. Jelu je ožalio celim srcem i uputio se nazad na dvor. Valja mu činiti za to njihovo zajedničko dete, a sigurno su ga se i sinovi Radoslav i Vladislav uželeli….