PROSTO I JEDNOSTAVNO: “Privreda Srbije u padu jer vlast podržava isključivo strane investitore koje zanima jeftina radna snaga”

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić ocenio je danas da privreda Srbije beleži pad po gotovo svim parametrima, a da je osnovni uzrok to što vlast finansijski, infrastrukturno i logistički podržava isključivo strane investitore koji ne donose nove tehnologije, već ih prevashodno zanima jeftina radna snaga.

pixabay.com

 “Industrijska proizvodnje u junu je bila 6,1 odsto niža u odnosu na prethodnu godinu, a preradjivačka industrija za čak 7,7 odsto, pa ispada da nove fabrike rade samo kad se predstavnici vlasti slikaju na njihovom otvaranju”, naveo je Nikezić u autorskom tekstu za list Danas.

Kako je istakao, dodatno zbunjuje podatak da posle 3,2 milijarde evra stranih direktnih investicija u prošloj godini, po čemu je Srbija rekorder u regionu, u 2019. godini je ostvaren najniži rast BDP-a medju 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

“Podaci o spoljnoj trgovini takodje ukazuju da postoje ozbiljni sistemski problemi, pošto je u junu došlo do pada izvoza, a u prvoj polovini godine spoljnotrgovinski deficit je povećan za 17 odsto”, kazao je Nikezić, bivši državni sekretar Ministarstva finansija.

Objasnio je da je “zbog pogrešne politike ulaganja u jeftina radna mesta, Srbija ostvarila najmanji rast od gotovo svih država regiona, pa je zato prosečna plata u Madjarskoj za poslednjih sedam godina porasla 44 odsto, u Bugarskoj 78 odsto, u Rumuniji čak 89 odsto, dok je u Srbiji realno porasla samo oko 13 odsto”.

“Za visoke stope privrednog rasta Srbiji ne treba jedna velika strana investicija, već hiljade malih domaćih investicija, kojih nema, a što se najbolje vidi po činjenici da je ukupan iznos kredita privredi u 2019. godini za 700 miliona evra, ili sedam odsto niži nego što je bio 2012. godine kada je još trajala svetska ekonomska kriza i uslovi zaduživanja bili neuporedivo nepovoljniji”, ocenio je Nikezić.