Prosvetari protestuju širom Srbije: Zbog učestalih napada imaju samo jedan zahtev

U 47 gradova i opština u Srbiji počeo je protest prosvetnih radnika sa samo jednim zahtevom - da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da nastavnici dobiju status službenog lica. Povod za protest bilo je učeničko nasilje prema profesorki engleskog iz Tehničke škole u Trsteniku.

pixabay

Jedan deo nastavnika iz tog grada pridružio se kolegama iz Kruševca, gde su se okupili da, kako su naveli, izraze bunt protiv nasilja koje vide na svakom koraku. Protest je počeo i u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, gde se prema rečima reportera N1, okupio veliki broj nastavnika koji nose i transparente sa imenom škole iz koje dolaze. Oni su najavili i protestnu šetnju do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, gde će ponoviti svoj zahtev da dobiju status službenog lica.

Nastavnica srpskog jezika iz Trstenika Jelena Aranđelović rekla je za N1 da je ovo trebalo mnogo ranije da se desi.

– Podrška koleginici se uopšte ne dovodi u pitanje, ali ovde se radi o svima nama, o našem položaju u društvu, kako nas društvo vidi, a kako nas društvo vidi, vide nas i deca – poručila je ona.

Kazala je da je položaj prosvetnih radnika takav da mnogi pokušavaju da nađu nova zanimanja, da napuste prosvetu, jer je postalo nemoguće izdržati.

– Nema problema u prosveti, ima problema oko nas. Problemi su počeli onog trenutka kada smo postali prosvetari, ne profesori, nastavnici, učitelji, nego kada su počeli da se najavljuju protesti prosvetara… Ljudi ne sagledavaju kolika je težina posla kojim se bavimo – rekla je Aranđelović.

Ona dodaje da je nasilje nešto što postoji, da je krenulo mnogo ranije, ali se nekada “nekako autoritet profesora podrazumevao” .

Upitana zašto prosvetni sindikati nisu ujedinjeni izašli na današnji protest, ona kaže da imaju isti cilj, ali da je sada ko će prvi.

– U ovom slučaju trebalo je svi da izađemo zajedno i krenemo jedinstveno – ukazuje.

Dodaje da sindikati insistiraju na statusu službenog lica, ali da nije sigurna koliko je to u redu, “mora da se menja iz korena odnos prema školi, prosveti, ministarstvo treba da shvati da je ono tu zbog nas, da nas podrži, a ne na svaki naš glas da reaguje štiklom”.