Protest zbog rušenja u Savamali ponovo ispred Skupštine

Protest
Dnevno.rs

Peti protest protiv rušenja objekata i maltretiranja građana u beogradskoj Savamali u izbornoj noći, koji je organizovala Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", počeo je večeras ispred gradske skupštine.

 

Organizatori protesta zbog nasilja u Savamali traže ostavke gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsednika gradske Skupštine Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, v.d. direktora policije Vladimira Rebića i načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.

Okupljeni ispred Skupštine grada Beograda nose transparente sa natpisima “U potrazi za državom”, “Nasilje je zločin”, “Vučiću Vejderu”.

Učesnici protesta pod nazivom “Beograd NIJE MALI” takođe nose i tansparente “U Malog su kratke noge”, “Savamala policije ruke prala”, “Vučiću Slobo”.

Posle obraćanja učesnka isprede Skupštine grada, protest će biti nastavljen šetnjom do zgrade preduzeća “Belgrade Waterfront” (nekadašnjeg Geozavoda), u Karađorđevoj ulici u Savamali.

“Na tom mestu je potpisan po građane štetan ugovor o projektu ‘Beograd na vodi’. I odatle su krenuli sa propagandom i obmanjivanjem građana, a završili u nasilju”, istakla je Inicijativa u saopštenju uoči protesta.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” je ponovila da zbog nasilja u Savamali traži ostavke gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, v.d. direktora Policije Srbije Vladimira Rebića i načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića.

Ljudi sa fantomkama na glavama bagerima su porušili objekte u beogradskoj četvrti Savamala i maltretirali očevice. Građani su zbog nasilja pozivali policiju, ali su im službenici govorili da nisu nadležni i da se obrate Komunalnoj policiji koja takođe nije reagovala.

U izveštaju zaštitnika građana o radu policije u noći između 24. i 25. aprila navodi se da je službenicima iz vrha policije bilo naređeno da ne reaguju.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” je do sada održala četiri protesta zbog nasilja u Savamali.

Ovde možete pratiti protest uživo: