Proteste u Čačku sinoć predvodili PROSVETNI RADNICI, jedan njihov TRANSPARENT danas svi šeruju (FOTO)

Protest "Jedan od pet miliona" održan je sinoć u Čačku uz zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da podnese ostavku.

Beta

Protestu je, prema proceni medija, prisustvovalo više od 1.500 ljudi, a protestnu kolonu zajedno sa omladinom predvodili su čačanski prosvetni radnici koji su nosili transparente na kojima je pisalo “Svi mi nebitni profesori”, “Ministre, ja sam nebitan profesor”.

Na početku protesta okupljeni građani minutom ćutanja odali su poštu studentu iz Čačka Milošu Mileusniću koji je pre nekoliko dana ubijen u Beogradu ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Beta

Na protestu je govorio bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević koji je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “izneverio Ustav Srbije iako se zakleo da će ga poštovati”, i da je izneverio vladavinu prava, bez koje nema ni pravne države.

“Kao prvi potpredsednik Vlade Vučić je učestvovao u zaključenju Briselskog sporazuma sa kosovskim Albancima aprila 2013. godine. Taj sporazum je neustavan što se vidi i iz aviona”, rekao je Ivošević.

On je dodao da srpski pregovarači duguju građanima odgovor na pitanje da li se Srbija priprema da prizna Kosovo kao državu, pošto se tačkom 14 Briselskog sporazuma obavezala “da mu neće praviti smetnje na njegovom putu ka Evropi”.

Ivošević je dodao da se Vučić zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, ali da ne kaže šta pod tim podrazumeva.

On je istakao da “zaslužuje pažnje” ideja da sudstvo i javno tužilaštvo objedini nezavisna i samostalna pravosudna vlast, a da bi ona takva i postala neophodno je, kako je rekao, da se “suzbiju politički uticaji na nosioce te vlasti”.

“Takvi utcaji se moraju suzbiti i prema Ustavnom sudu jer on nije bio ono što treba da bude kada je dobio priliku da oceni ustavnost Briselskog sporazuma i Zakona o privremenom uredjivanju načina isplate penzija. Zato je i zaslužio da ga nazovu ‘zaustavni sud’ i ‘zauzdani sud’. Gospodine predsedničke Republike, da bi se Srbija vratila svom Ustavu i normslnom habitusu morate učiniti ono što gradjani na skupovima od vas traže, a to je da date ostavku”, rekao je Ivošević.

IDETE NA DANAŠNJI PROTEST? Ponesite papir i olovku, organizatori najavili NEŠTO NOVO – do sada NEVIĐENU AKCIJU

Jedan od organizatora, čačanski student Fakulteta političkih nauka Radiša Ćiriman, rekao je da su zahtevi protesta u Čačku slobodni mediji, fer i pošteni izbor, Srbija bez nasilja, da se pronadju naručioci ubistva Olivera Ivanovića i pokušaja ubistva Borka Stefanovića.

“Čačak i dalje propada, mladi odlaze, Morava je idalje zagađena, bioskopa i dalje nema, ali ima stranačkog zapošljavanja, FK Borac koji je urušen, jeftine radne snage za stranca. Sve ovo možemo da zaustavimo jedino ako izgradimo državu u kojoj će postojati sloboda, pravda, jednakost, ravnopravnost, u kojoj će se poštovati rad i znanje”, rekao je Ćiriman.

Protest je protekao bez stranačkih obeležja, a mogle su se videti samo zastave Srbije.

Građani su nosili parole na kojima je pisalo “Čačak bez straha, jedan od pet miliona”, “Beograde izdrži, stižu Čačani”, “Razgraničenje = izdaja”, “Vučič izdajnik”, “Ostavka”, “Kako spavate gradonačelniče – 2.500 kvadrata prihodovano, 2.500 mladih i obrazovanih rashodovano”, “Morava je naše more, pravda za Moravu”, “Buna protiv dahija”.

Sa razglasa je emitovana rok i pank muzika grupa Ekatarina Velika, Partibrejkersi, Beogradski sindikat i muzika iz filma “Crni bombarder”.

Protestna kolona prošetala je centralnim gradskim ulicama uz zvuke pištaljki, truba i improvizovanog doboša od kante. Okupljeni gradjani su uzvikivali “Ostavka”, “Lopovi”, “Vučiću, lopove”, “Milune, lopove”, “Vratite nam bioksop”.

Ispred zgrade u kojoj je sedište Gradskog odbora Srpske napredne stranke ostavljen je transparent na kome piše “AV Ostavka”.

Na kraju protesta, koji je protekao bez incidenata, organizatori su pozvali građane da se ponovo okupe sledećeg petka na četvrtom protestu u Čačku ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću.