PROTESTI DOBILI JOŠ PODRŠKE: U šetnjama “1 od 5 miliona” nakon Božića učestvovaće JOŠ JEDNO UDRUŽENJE

Ana Pejić ‎iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine rekla je da će se nekoliko udruženja roditelja nakon Božića pridružiti gradjanskom protestu koji se od prošlog meseca održavaju svake subote u Beogradu.

BETA/EMIL VAS

Ona je tokom današnje akcije delila letak koji ukazuje na problem nestalih beba i na to da Srbija nije uvažila preporuke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, i dodala da će zamoliti organizatore protesta da prošire zahteve i u njih unesu završetak “bebi afere”.

“Cilj deljenja letaka jeste da upoznamo turiste da majke Srbije imaju problem sa ćutanjem države na pitanje ‘gde su naša deca’? Tokom akcije pod nazivom ‘Vi slavite a mi tugujemo’ podelili smo nekoliko hiljada pamfleta (sa zahtevima tih udruženja). Apeljemo na narod da nam pomogne, pošto imamo vlast i državu koja je potpuno gluva na sve što joj poručujemo”, rekla je Pejić.

Ona je najavila da će sledeće nedelje održati protest pre božićne liturgije ispred Hrama svetog Save, kojim će završiti ovaj ciklus protesta, a da će proteste nastaviti u sklopu okupljanja “Jedan od pet milion”.

Predstavnica Udruženja nestalih beba Beograd i pravni zastupnik jednog broja roditelja nestale dece Milena Janković kazala je da majke nisu radjale samo dečake i devojčice koji su nestali, već i gradjane, zbog čega je Srbija dužna da ponudi odgovore na pitanja majki.

“Tražimo da se ispravi nepravda i samo da nam se odgovori na pitanje: ako su (deca) mrtva – gde su, ako su živa gde su”, rekla je Janković i dodala da takvi slučajevi i dalje mogu da se dese svakoj majci u Srbiji.

Ona je navela da veliki broj lekara za koje se sumnja da su učestvovali u kradji dece i trgovinom belim robljem i dalje bavi medicinom, kao i da lekarka, za koju ona misli da je odgovorna za nestanak njenog deteta, danas ima uspešnu privatnu medicinsku praksu.