PROTESTI NA KOSOVU: Kurtijeve reči izazazvale BES, a evo kako je Srbija odgovorila

Novu podvalu i spin smislio je tzv. premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji se preko "Fejsbuka" u video-poruci, na tečnom srpskom jeziku, obratio predstavnicima našeg naroda na KiM.

printscreen

On se najpre zahvalio građanima za miran protest, a potom i pozvao “da ne potpadaju pod uticaj autoritarnog režima u Beogradu, kojeg ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu“!

Dodao je da “u svom zahtevu međunarodnoj zajednici, Beograd ne spominje Vladu Kosova već je naziva relevantnim organom vlasti Kosova”.

Situaciju prokomentarisao predsednik Aleksandar Vučić prethodnih dana, ali i u intervjuu za Juronjuz Srbija:

Beograd je bio spreman na kompromis da bi Srbi glasali na KiM. Bili smo spremni da sve ide preko oficira za vezu, ali su iz Prištine insistirali da se Vlada Srbije obrati tzv. Vladi Kosova. Hteli smo kompromis, prihvatili su ga i Kvinta i Brisel, ali je Kurti rekao – NE, jedino traži priznavanje. Priznavanje nikada nećete dobiti.

– Evropo, zaustavi Kurtijevo iživljavanje”, “Samo hoćemo naša ljudska prava”, samo su neki od transparenata koje su žitelji Kosmeta nosili na pomenutim protestima. Takođe, politički predstavnici Srba sa KiM, ali i srpske sudije sa severa obustavile su do daljeg rad u kosovskim institucijama posle suspenzije Stevanovićeve zbog odlaska u Beograd na sastanak sa predsednikom Vučićem.

EU, pozvala je ponovo i Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakve retorike ili aktivnosti koje bi mogle da povećaju tenzije na terenu.

ODUZELI DRON MEDIJA CENTRU

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom – Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM), zatražilo je juče od kosovske policije da hitno vrati dron koji je u petak oduzet ekipi Medija centra iz Čaglavice, a koji je, kako se navodi, korišćen za snimanje televizijskog priloga. U saopštenju se traži od kosovske policije da ne ometa rad novinara na zadatku što, kako se navodi, oduzimanje opreme predstavlja u najgrubljem obliku, kao i da im u svakoj prilici omogući nesmetan i bezbedan rad.

SLIKE SRPSKE SLOGE

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, uz fotografije sa mirnih protesta Srba u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, naveo je juče na svom fejsbuk-profilu da su to veličanstvene slike srpske sloge i jedinstva.

– Hvala našem narodu na KiM što su mirno protestovali, što nisu naseli na provokacije, ali i što ne žele da ćute kada im se krše osnovna ljudska prava, kada se njihovi sunarodnici šikaniraju i maltretiraju – napisao je Petković.