PROTESTI ŠIROM CRNE GORE NE PRESTAJU! Hiljade ljudi na ulicama Podgorice, orilo se “NE DAMO SVETINJE” (FOTO+VIDEO)

Više hiljada vernika SPC je sinoć protestvovalo u Podgorici protiv Zakona o veroispovesti, usvojenog u petak, za koji smatraju da je namenjen oduzimanju imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Beta

Okupljenima se obratio protojerej Velibor Džomić koji je rekao da je ovoliki broj okupljenih vernika dokaz da njihove svetinje nisu na prodaju, “nisu za pazar, nisu za tendere, nisu poslastičarnice.”

“Nikada do danas nikome nije palo na pamet da oduzimaju crkvu Svetog Đorđa i da preknjižavaju ovu crkvenu zemlju”, poručio je Džomić i dodao da će na bezakonje odgovoriti molitvom.

Predvođeni sveštenicima SPC prosrpski orijentisani Crnogorci od prošle nedelje protestvuju u više crnogorskih gradova protiv ovog zakona, a tokom tih protesta su zabeleženi i sporadični sukobi sa policijom koja je uhapsila 45 osoba.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova se u utorak pridružilo kritikama koje je izrekla SPC i izrazilo “ozbiljnu zabrinutost” zbog namere da se ovim zakonom istisne SPC iz Crne Gore.

Crnogorsko ministarsdtvo spoljnih poslova je, u odgovoru, optužilo Rusiju da se meša u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje koja je članica NATO saveza.

Crna Gora je inače ranije optužila Rusiju da stoji iza pokušaja državnog udara 2016. godine sa namerom da spreči njen ulazak u NATO, što je zvanična Moskva demantovala.