Protesti širom zemlje zbog odluke o mobilizaciji: Rusi ne žele u rat, država odgovara ŽESTOKO! (VIDEO)

U pojedinim ruskim gradovima na istoku zemlje počeli su protesti zbog odluke Vladimira Putina o parcijalnoj mobilizaciji stanovništva.

foto: screenshot/twitter.com/TWMCLtd

Posle odluke predsednika Rusije Vladimira Putina da pokrene parcijalnu mobilizaciju stanovništva, što je oko 300.000 stanovnika iz ruralnijih delova zemlje, mnogi građani počeli su da beže i zbog toga su cene karata vrtoglavo skočile, a pored toga počeli su i prvi protesti. Na društvenim mrežama kruže snimci građana koji protestuju, uglavnom na istoku Rusije i to u gradovima Novosibirsk, Irkutsk, Tomsk… 

Prema nepotrvrđenim informacijama, gde god da “bukne” protest – odmah se pojavljuje policija, često i interventna, koja odmah privodi ljude koji su podigli glas zbog Putinove odluke o mobilizaciji, a sudeći po snimcima policija ne bira sredstva.

Na snimcima se vidi kako policija prilikom hapšenja ljude baca na tlo, a već se spominje da je dvocifren broj ljudi iza rešetaka. To bi moglo i da se poveća tokom noći pošto je anti-ratni pokret “Vesna” pozvao ljude na ulice kako bi protestovali:

“Ne morate da umrete za Putina. Potreban si u Rusiji onima koji te vole. Za vlasti ste samo topovsko meso i bićete rasipani bez ikakvog smisla i svrhe”.

Tužilaštvo iz Moskve je već saopštilo da oni koji učestvuju u protestima i neodobrenim masovnim događajima mogu da dobiju i zatvorsku kaznu do 15 godina, a navodno je od početka rata u Ukrajini u Rusiji privedeno preko 15 hiljada ljudi.

Pogledajte snimke sa ulica ruskih gradova u kojima su počeli protesti.