PROVELA NOĆ U BOLNICI: Šta će biti sa devojkom koja je primila 6 doza vakcine?

Devojka od 26 godina iz Toskane greškom je primila šest doza "Fajzerove" vakcine, što se nije desilo ni tokom testiranja tog cepiva!

vakcina
pixabay.com

Stažistikinja psihologije u Zdravstvenoj ustanovi “Toskana nord ovest” u nedelju je greškom primila šest doza “Fajzerove” vakcine.

Tako nešto nije se dogodilo ni u toku eksperimentalnih faza testiranja “Fajzerove” vakcine. Naime, testiranje koje je imalo cilj da utvrdi eventualne posledice primanja prevelike doze vakcina zaustavilo se na četiri doze, tako da nedostaju podaci o takvim kliničkim slučajevima i devojka je zadržana u bolnici.

Ona je jutros puštena iz bolnice u kojoj je praćeno njeno stanje.

Lekari su izjavili da nije bilo nikakvih posledica, osim tipičnih simptoma kao posle bilo koje vakcine, a to su povišena temperatura, bolovi u kostima i bol u ruci.

Devojka je puštena kući, iako će njeno zdravlje biti praćeno u narednih šest meseci tako što će morati da vadi krv svake sedmice, prenosi RTS.

Antonela Vinčenti, direktorka odeljenja za infektivne bolesti u bolnici “Noa” u Masi, rekla je da još nije moguće reći kakve će posledice ostaviti prevelika doza.

– Još ne znamo da li će biti potrebna druga doza vakcine ili će ona biti tretirana kao osoba koja nije primila nijednu dozu, što je skoro izvesno – kaže Vinčentijeva.

Iz zdravstvene ustanove “Toskana nord ovest” izjavili su na konferenciji za štampu da je otvorena istraga.

Kako je došlo do greške

Naime, Tomazo Belandi, koji je odgovoran za bezbednost pacijenata u bolnici, izjavio je da medicinska sestra u bočicu koja sadrži šest doza aktivne supstance “Fajzerovog” cepiva nije stavila fiziološki rastvor.

– Zaboravila je da to uradi i stavila je u špric samo aktivnu supstancu. Reč je o ljudskoj grešci, lekari su preopterećeni u poslednjih godinu dana – izjavio je Belandi.

Pod istragom su i medicinska sestra i lekar koji je bio prisutan, iako je porodica izjavila da nema nameru da podigne tužbu protiv zdravstvene ustanove.

– Ne želimo da upropastimo živote nikome. Radi se o ljudskoj grešci, moja ćerka je dobro mada se plašimo, jer niko ne zna kakve mogu biti posledice – izjavila je majka devojke iz Toskane.

Sličan slučaj dogodio se u Izraelu, kada je medicinski radnik primio pet doza “Fajzerove” vakcine.