PROVERITE DA LI VAM JE STIGLO 2.350 DINARA! Država isplaćuje pomoć, ako nije – EVO KADA DA OČEKUJETE

Danas počinje isplata 20 evra državne pomoći. Pomoć će prvo biti uplaćena na račune 2 miliona građana tj. penzionerima, korisnicima socijalne zaštite i osobama koje izdržavaju kazne - 7. decembra, dok će 8. i 9. decembra 20 evra (oko 2.350 dinara) dobiti ostali građani.

Evri
Pixabay.com

Prema podacima Ministarstva finansija, ukupno 5,8 miliona građana Srbije, dobiće ovu novčanu pomoć u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima, a u cilju ublažavanja posledica pandemije virusa korona.

Novih 20 evra biće isplaćeno na namenske račune građana u bankama koje su prijavili u prijavi, a u slučaju najstarijih, na račune na koje primaju i penziju. Namenski računi građana po podizanju novca biće automatski ugašeni. Građani koji su promenili banku, mogu da očekuju da će u “staroj” banci dobiti namenski račun na koji će im pomoć biti uplaćena.

Za ovu novčanu pomoć nisu morali da se prijave građani koji su se u maju prijavili za pomoć od 30 plus 30 evra, a koja je prethodno isplaćena. Za 20 evra pomoći nisu morali da se prijavljuju ni penzioneri, niti korisnici socijalne pomoći. Svi ostali punoletni državljani Srbije, koji se nisu ranije prijavili mogli su to da učine od 15. do 30 novembra.

Podsetimo, u maju i novembru 5,7 miliona građana dobilo je 30 plus 30 evra, a vakcinisani su u junu dobili po 3.000 dinara, dok je za nezaposlene isplaćeno po 60 evra.

U resornom ministarstvu su podsetili i da su penzioneri u septembru dobili po 50 evra novčane podrške i da u februaru mogu da očekuju još po 20.000 dinara, kao što je i predviđeno budžetom za 2022. godinu.

Od januara povišice

Sa isplatom ovih 20 evra završava se treći krug isplate pomoći građanima.

– Osam milijardi evra smo ukupno uložili da pomognemo našoj privredi, da pomognemo građanima Srbije. Svako obećanje koje smo dali isplatili smo i ispunili smo i u dan i u dinar. Zato imamo planiranu i projektovanu stopu rasta od preko sedam odsto za ovu godinu, a s druge strane smo sačuvali makroekonomsku stabilnost – naveo je nedavno ministar Sinipa Mali u saopštenju.

Od januara novu novčanu pomoć i povišice treba da očekuju i penzioneri i zaposleni u javnom sektoru.

Zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiće povećanje od oko osam odsto, a ostali oko sedam procenata što je u proseku oko 7,3 odsto. To povećanje trebalo bi da stupi na snagu od januara 2022. godine, a obuhvatalo bi sve zaposlene u javnom sektoru, njih oko pola miliona.

Primera radi, ako medicinska sestra u ovoj godini ima platu od oko 50.000 dinara, u narednoj bi sa povećanjem od osam posto ona bila veća za 4.000 dinara. Oni koji zarađuju 60.000 dinara u zdravstvu ili vojsci istovremeno bi mogli da računaju na dodatnih 4.800 dinara u narednoj godini.

S druge strane, zaposleni u prosveti koji u proseku zarađuju po oko 60.000 dinara mogu da računaju na povišicu od oko 4.200 dinara.

Penzionerima je obećana jednokratna novčana pomoć od 20.000 dinara i ona će biti isplaćena u februaru. Penzioneri treba da očekuju i povišicu od 5 odsto i to povećanje bi trebalo da stupi na snagu od januara.