ŠOK KORONA OTKRIĆE: Naučnici u neverici – virus živi više od 10 godina?

Naučnici su pronašli nove viruse bliske koroni.

Printscreen

Laboratorija u Kambodži otkrila je patogene koji su bliski onima iz korona virusa, a uzorci su uzeti pre više od jedne decenije, tvrde mediji.

Dva virusa koji su pronađeni u uzorcima slepog miša koji su uzeti na severoistoku Kambodže 2010. godine u sklopu projekta pod sponzorstvom UNESCO-a, i navodno imaju 92,6 odsto sličnosti sa korona virusom koji izaziva bolest Kovid-19.

Prema tvrdnjama portala South China Morning Post, to čini ove viruse najbližim “rođacima” koronavirusa otkrivenim van Kine i predstavlja nove informacije o tome odakle je patogen možda došao.

Najsrodniji uzorak koronavirusu nađen je kod slepog miša na jugozapadu Kine u provinciji Junan, koji se podudara 96,2 odsto sa infekcijom koja uzrokuje COVID-19.

Poslednje otkriće istraživača sa Instituta Paster u Kambodži dolazi pošto je tim Svetske zdravstvene organizacije otpočeo istragu u Vuhanu, kako bi odgonetnuo kako je virus počeo da se širi u tom gradu gde je krajem 2019. godine prvi put i otkriven.

Prema navodima ovog portala, malo toga se zna u vezi sa time kako je počelo širenje virusa, ali naučnici sumnjaju da je infekcija prvobitno krenula od slepih miševa, te je prešla na ljude prilikom kontakata sa životinjom. SZO ističe da je još previše rano da bi se donosili bilo kakvi zaključci.

Virusolog Veasna Duong sa Instituta Paster u Kambodži izjavila je u novembru prošle godine za naučni časopis Nature za rani pronalazak patogena koji bi mogli da budu bliski koronavirusu.

Tim je tada i dalje čekao na analizu genetske sekvence kako bi otkrili koliko je zapravo taj virus blizak onom koji izaziva Kovid-19.

Iako genetički rezultati objavljeni u utorak nisu otkrili srodniji virus od onog koji je pronađen na severozapadu Kine, istraživači su kazali da analize sugerišu da infekcije bliske SARS-CoV-2 imaju mnogo veći geografski opseg širenja.

Slepi miš u Kambodži kod koga su pronađeni virusi slični koronavirusu ne naseljava područja u Kini.