PRVA BESEDA PATRIJARHA PORFIRIJA: Evo šta je novi poglavar SPC govorio u Sabornoj crkvi

Njegova svetost patrijarh Porfirije, u besedi na ceremoniji ustoličenja, rekao je da poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje.

Printscreen Youtube/RTS

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je danas ustoličen u najsvetiji tron Srpske pravoslavne crkve, obratio se u besedi arhijerejima SPC, političkim i diplomatskim zvaničnicima, predstavnicima Katoličke crkve, islamske i jeverejske verske zajednice i vernicima okupljenim na ceremoniji u Sabornoj crkvi u Beogradu.

“Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesem radosno u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše svete Crkve budem makar i u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika”, poručio je patrijarh, koji je juče izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Istakao je da patrijaraška služba primarno treba da bude utemeljena na duhovnom iskustvu svetih Božjih ljudi, na njihovom odnosu sa Hristom Bogočovekom.

“Važno je shvatiti i osetiti snagu Crkve da živi i da svedoči mir, blagovesteći ga svim narodima i svim ljudima dobre volje. Svim narodima ponavljam, jer svaki čovek je sazdan kao ikona Božja”, ukazao je patrijarh.

Rekao je da nažalost živimo u vremenu kada su mir i jedinstvo uzdrmani, nažalost i u Crkvi Božjoj u njenom ljudskom aspektu, bilo da se to dešava daleko od nas ili je deo naše crkvene stvarnosti.

“Mi smo pozvani da naši argumenti budu duhovni, duhovnim da dokazujemo, a ne rečju i iskustvom i silom, koja svoje izvorište ima samo u ovom svetu. Tim putem i sam skromno nameravam da uz pomoć Božiju i svih vas hodim i, ne usuđujem se da kažem, stignem. Vodim crkvu koja mi je poverena. Poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje silom mira Hristovog”, poručio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da će se čvrsto držati ustrojstva Crkve koje je negovano i sačuvano u Pravoslavlju, utemeljeno na Svetom pismu i učenju svetih otaca crkve.

KO JE PORFIRIJE, NOVI PATRIJARH SPC? Ima samo 60 godina i brojne medijske nastupe