PRVA DRUGARICA SEVERNE KOREJE: O njoj se malo zna, mediji kažu da je UDATA ZA ČUDOVIŠTE, a nagađa se i koliko DECE IMAJU

kim džong un si đinping
Beta

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un dodelio je svojoj supruzi titulu prve dame, što je primetno podizanje nivoa pred očekivana dva sastanka, sa predsednicima Južne Koreje i SAD, navode analitičari.

 

Li Solj Žu često prati svog supruga na zvaničnim dogadjajima, ali je prvi put sama prisustvovala baletu jedne kineske trupe. Severnokorejski mediji su o tome izveštavali i Li su zvali uvaženom prvom damom, što je prvi put da je upotrebljena ta formulacija uz pridev koji se obično dodaje uz imena vodja.

Glavna severnokorejska televizijska voditeljka Li Čun He, kojoj je često dodeljena čast da objavljuje važne vesti, pomenula je taj dogadjaj na televiziji, čim je data dodatna težina prvoj dami.

U pratnji Li, elegantne u roze kompletu za tu priliku, bili su visoki severnokorejski zvaničnici koji se često vide uz Kim Ddžong Una, uključujući i njegovu mlađu sestru Jo Džong.

Li Solj Žu, bivša pevačica smatra se da je žena od uticaja, ali je do sada igrala ulogu doterane supruge vođe duboko patrijarhalne Severne Koreje.

Analitičari smatraju da je jačanje njenog statusa deo napora zemlje da počne da liči na “normalnu državu” uoči samita sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom i predsednikom SAD Donaldom Trampom. To je nastojanje da se njoj dodeli isto zvanje kao njihovim suprugama Kim Džang-suk i Melaniji.

– Unapređenje Li Solj Žu je najefikasnija marketinška strategija – komentrisao je An Čan-li istraživač u Svetskom institutu za severnokorejske studije.

On je rekao da će samiti biti održan među jednakima, ukoliko bude prisutna Melanija Tramp, biće prisutna i Li, rekao je taj istraživač za agenciju Frans pres. On je podsetio i da je Li pratila svog supruga u posetu Pekingu prošlog meseca, njegovu prvu posetu inostranstvu od dolaska na vlast krajem 2011.

Do sada su zvanični mediji Li nazivali drugaricom. Poslednji put je naziv prva dama korišćen za Kim Son Ae, drugu suprugu osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, 1974. godine.

 

Ličnost Li je relativno misteriozna, kako se veruje, ona ima 29 godina i ima troje dece, među kojima najmanje jednu ćerku, sa svojim suprugom. Prema obaveštajnoj službi Južne Koreje, ona je poreklom iz obične porodice, oca nastavnika i majke lekara.

Ona je bivša članica orkestra Unhasu i, prema medijima, pohađala je muzičke studije u Kini. Ona je bila u grupi pom-pom devojaka koje su poslate u Južnu Koreju 2005. na međunarodno sportsko tamičenje.

Neki analitičari smatraju da je Kim želeo da ojača njen status zbog marginalizacije njegove majke Ko Jong Hui.

Za razliku od svog oca i svog dede, Kim Džong Una često prate žene u njegovom životu, uglavnom Li i sestra Jo Džong. Ranije su se retko viđale u javnosti žene ili sestre severnokorejskih vođa. Kim je takođe poslao svoju sestru na zimske Olimpijske igre u Južnoj Koreji da vodi politiku šarmiranja, navode agencije.loading...