PRVA “KORONA FRI” DRŽAVA U EVROPI: Crna Gora otvara granice za stanovnike ovih zemalja

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva 'korona fri' država u Evropi", kazao je predsednik Vlade Duško Marković.

Pixabay

– Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva “korona fri” država u Evropi – kazao je predsednik Vlade Duško Marković na pres konferenciji i poručio da je to rezultat na koji moramo biti ponosni.

– Planiramo da se od naredne sedmice otvore vrtići i igraonice, a početkom juna granice i da se dozvole javna okupljanja do određenog broja ljudi. Prvih dana juna granice će biti otvorene sa zemljama koje ispunjavaju kriterijum Instituta za javno zdravlje, a to su Hrvatska, Slovenija, Albanija, Austrija, Nemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Grčka. Za nas posao nije stao, moramo da sprečimo unos virusa, i njegovo širenje. Mere bi, kako je Institut najavio, trebale da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mere – rekao je Marković dodajući da će organizovanje litija ostaviti za neki drugi put.
Kao što se može videti, Srbija nije na spisku zemalja za koje će moći slobodno da uđu u Crnu Goru, razlog za to je, kako je rečeno jer smo navodno i dalje “pod maskama”.

– Bez obzira na dogovore sa verskim zajednicama, nedavno su se desila okupljanja u Nikšiću, Beranama. Dvadeset prvog maja smo imali sporadična okupljanja mladih, na otvorenom prostoru, koja, po nama, nisu predstavljala epidemiološki rizik – navodi Marković.