Prva “PARADA PONOSA” u Novom Sadu: Učesnici poslali poruku mira, ljubavi i tolerancije (FOTO)

Prvi novosadski Prajd pod sloganom "Izađimo zajedno" održan je na Trgu republike u tom gradu.

BETA

Tokom dvosatnog programa okupljenima su se obratili organizatori, kao i prestavnici Grada Novog Sada, uz čiju podršku je Prajd i organizovan.

“Novi Sad – omladinska prestonica Evrope među svoje programe uvrstio je i ovaj program zato što smatramo da su ljudska prava vrlo važan aspekt života mladih, da treba razgovarati o njima i treba tražiti mehanizme koji trajno mogu obezbediti da nema diskriminacije, da nema nasilja i da svi mogu da uživaju ta ista ljudska prava”, rekao je Vukašin Grozdanović, koordinator OPENS-a.

BETA

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković istakla je da je taj grad ponosni nosilac titule Omladinska prestonica Evrope za ovu godinu, kao i nosilac titule Evropske prestonice kulture za 2021. godinu.

“Verujem da ćemo biti dobar primer prakse u borbi protiv diskriminacije i drugim lokalnim samoupravama i da ćemo danas odavde iz Novog Sada poslati lepu sliku i poruku mira, ljubavi i tolernacije”, navela je Kokovićeva.

Pročitan je i govor mladih pripadnika LGBT zajednice, navodeći da je nasilje jedan od glavnih problema sa kojim se ova zajednica suočava.

U Novom Sadu nije bilo šetnje kroz grad, a nakon obraćanja govornika, događaj je nastavljen muzičkim programom.

Manja grupa građana protestovala je ispred ulaza na prvi novosadski Prajd, ali su pripadnici policijskih snaga obezbeđivali mesto održavanja, pa je Prajd protekao bez incidenata.

Prajd je završni događaj u “Novosadskoj nedelji ponosa”, koja je svečano otvorena u ponedeljak u Skupštini grada Novog Sada.

Novosadskim Prajdom se obeležava 17. maj – Međunarodni dan borbe protiv homo, bi i transfobije.