PRVE FOTOGRAFIJE SA TERENA: Postavljanje SPOMENIKA STEFANU NEMANJI, Tviter gori od komentara (FOTO)

Pre nekoliko dana počelo je postavljanje spomenika Stefanu Nemanji na platou ispred stare železničke stanice u Beogradu. Majstori rade punom parom, a komentari građana na mrežama se ne smiruju.

Beoinfo

Jedan od najznačajnijih srpskih vladara osam vekova je “čekao” da dobije spomenik u prestonici. I to kakav spomenik!

– Ukupna visina spomenika iznosiće 28 metara, od čega će pet metara biti pod zemljom. Već su postavljeni šipovi dubine 15 metara, a spomenik će biti posebno osvetljen i dominiraće ovim prostorom – istakao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za Beoinfo.

Beoinfo

Spomenik Stefanu Nemanji će se, dodao je on, nalaziti na, u budućnosti, najvećem trgu u Beogradu. Trg će zauzimati površinu od 32.000 kvadrata, od čega će 20.000 biti pešačka zona.

Beoinfo

Vesić je dodao da nakon montiranja spomenika sledi patiniranje i osvetljenje najboljom dekorativnom rasvetom i tek onda će spomenik biti u potpunosti završen.

– Po planu je da se trg i spomenik završe u naredna tri meseca, odnosno do sredine novembra. Spomenik će biti postavljen za dva meseca, a zatim sledi proces patiniranja – objasnio je zamenik gradonačelnika.

Beoinfo

Vesić kaže da može da razume različita mišljenja o samom izgledu spomenika, ali ne i napad na ideju da se podigne spomenik velikom županu Stefanu Nemanji.

A kakva su to “različita mišljenja”? Od kada su se pojavile prve fotografije spomenika, reakcije na njega se ne smiruju. Evo šta kažu neki korisnici na Tviteru: