PRVI INTERVJU NOVOG PATRIJARHA: “Kosovo za nas nije samo geopolitičko pitanje, to je pitanje identiteta”

Moje će biti da u ime svih iznesem ono što je na dobro i što je na korist našem narodu, našoj crkvi, pa ako hoćete, i našoj državi, ali i svim članovima naše crkve koji se nalaze širom Zemljinog šara, rekao je patrijarh srpski Porfirije u ekskluzivnom razgovoru za RTS. Naveo je da je referendum na Kosovu izvršen 1389. godine i da je Kosovo, ne samo kolevka našeg naroda, već i kivot prepun moštiju svetih.

Printscreen RTS

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je rekao da je, po ustoličenju, prvi osećaj i dominantni osećaj koji ga je držao nekoliko dana i još uvek nije prestao da traje jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i bremenom koje, u principu, nosi bilo koji patrijarh.

“U isto vreme, moram da kažem, sećajući se reči apostola Pavla, koji kad sebe predstavlja onima kojima se kroz svoja pisma obraća da bi ih poučio, kaže za sebe, sluga Božji i apostol Hristov, za nadu u život večni. Zašto to kaže? Zato što s jedne strane, upravo ljubav novih koja me je dočekala na ovom novom položaju, daje snagu i hrabrost. S druge strane, ove reči apostola Pavla jasno govore o tome ko treba da bude i kakav treba da bude patrijarh, ali i šta je crkva u principu”, naveo je patrijarh srpski Porfirije u ekskluzivnom razgovoru u emisiji Upitnik.

Naveo je da će njegovo biti da u ime svih iznese ono što je na dobro i što je na korist našem narodu, našoj crkvi i našoj državi, ali i svim članovima naše crkve koji se nalaze širom planete.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, patrijarh Porfirije je naveo da u ovom trenutku, fizički, naša država nije prisutna tamo u punom smislu te reči, ali da je “suštinski Kosovo deo Srbije”.

“Referendum na Kosovu izvršen je 1389. godine na Vidovdan i Kosovo je naprosto za nas, ne samo kolevka našega naroda, to je i kivot prepun moštiju svetih. Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, nego je to zaista za nas tema našega identiteta. Ja sam potpuno siguran da, bez obzira na real-političke okolnosti koje nisu ni najmanje naklonjene našem narodu, i naša država čini sve diplomatskim i strateškim metodama kako bi se, pre svega, sačuvao mir i kako bi se učinilo što više za dobro našeg naroda”, istakao je patrijarh srpski.

Dodao je da misli da niko patriotski raspoložen ne može pomisliti da Kosovo nije deo Srbije.

“Šest vekova je Kosovo molitvena priča, molitvena tema za nas Srbe i posle šest vekova mi smo ostali na Kosovu i Kosovo je ostalo unutar Srbije. Prema tome, razgovarati o zajedničkom životu da, ali sve mimo toga i izvan toga, što se tiče crkve, bilo bi odricanje od našega bića”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Podsetio je da je postao monah na Kosovu, u Dečanima.

“Moj prvi episkop bio je blaženopočivši patrijarh Pavle i on je govorio da je molitva najjače oružje protiv zla i još je dodavao, ako je Bog sa nama, ne može nam onda niko ništa. Ja verujem da Bog jeste sa nama, jer kada je reč o Kosovu, istina je na našoj strani u potpunosti”, naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je od 2014. godine bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Naveo je da mu je žao što će se fizički odvojiti od mnogih ljudi koje poznavao u Hrvatskoj, ali i od vernog pravoslavnog naroda s kojim je, kako kaže, tek započeo da pravi crkvenu zajednicu.

Govoreći o Jasenovcu i drugim stratištima u Hrvatskoj, patrijarh srpski je naveo da su mnogi naši sunarodnici stradali zbog toga što su pravoslavne vere.

“Moramo da negujemo sećanje i da pamtimo, ali u isto vreme kao hrišćani da se borimo protiv zlopamćenja, jer moramo gledati u budućnost. Ne smemo dozvoliti ni na koji način u toj kulturi sećanja da budemo zarobljeni bilo kojom vrstom osvetoljubivosti i mržnje zato što ćemo ponovo sebe zarobiti. Ta spirala zla koja je počela nekada neće imati kraj”.

Poručio je da se o svemu mora razgovarati i da je to jedini način da se ide dalje.

Naveo je da poseta pape Srbiji zavisi od mnogo faktora.

“Naročito važne i epohalne događaje vezane za crkvu ja neću promišljati sam i sve mora biti produkt sabornog promišljanja i molitvenog promišljanja i razgovora našeg Sabora čitave crkve”, istakao je patrijarh.

Dodao je da do sada nikakva inicijativa nije bila od strane Vatikana, a ni obrnuto.

Govoreći o pitanju autokefalnosti pravoslavne crkve u Makedoniji, patrijarh Porfirije je naveo da neće imati više razumevanja u odnosu na svoje prethodnike.

“Svako od nas ostavlja neki svoji poseban pečat i dakako da mi je suštinski stalo da se prevaziđe raskol sa makedonskom crkvom. Ovog trenutka je naša crkva posle Niškog dogovora našla rešenje da za ohridskog arhiepiskopa postavi i izabere arhiepiskopa Jovana, tako da svi pravoslavni vernici imaju mogućnost učestvovanja u liturgijskom životu, ali ta tema ostaje otvorenom i ja verujem da će naš Sabor biti spreman da se dođe do rešenja koje je u skladu sa kanonima bez ikakvih političkih uticaja i pritisaka”, istakao je patrijarh.