PRVI POVRATNICI SA LETOVANJA OBOLELI OD KOVIDA 19: Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminula jedna osoba. Potvrđena su 62 nova slučaja zaraze korona virusom.

Pixabay.com/Kolaž

Testirano je 7.411 uzoraka. Na respiratorima se nalazi 20 pacijenata.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da se završila treća nedelja od početka školske godine, kao i da nastava teče normalnim tokom kako je i planirana.

– Treba pohvaliti i sve nastavnike i đake koji se očigledno pridržavaju propisanih mera, jer je učestalost obolevanja niža nego i u opštoj populaciji – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Navela je da je u osnovnim školama korona virus potvrđen kod 33 učenika i 17 nastavnika, a u srednjim školama zaraženo je 16 učenika i 4 profesora.

Epidemiolog Predrag Kon poručio je da ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta, već da bude na korist svima nama.

– U Beogradu pouzdano tvrdim, već imamo pojave obolevanja kod povratnika – rekao je Kon i dodao da su oni se vratili iz Crne Gore, Turske, Egipta.

Kada je reč o kaznama za građane koji ne budu poštovali meru nadzora nakon ulaska u Srbiju, Kisić Tepavčevićeva kaže da nije akcenat u tome i da je najveća kazna za te ljude da se zaraze i da prenose virus svojim najbližima.

– U ovoj borbi moramo da budemo solidarni, da delujemo kao jedan tim, i cilj ovih mera je da kontrološemo što je više moguće prenošenje ovog virusa – dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o građanima koji uđu u zemlju pre 18 časova danas, oni nisu u obavezi da se jave, ali treba da takođe vode računa narednih deset dana o tome kako se osećaju, rekla je doktorka.