PRVI PUT TRI STIPENDIJE ZA OKSFORD: Troje srpskih učenika među pet najboljih u svetu!

Oksford
pixabay.com

Prvi put Srbija je dobila tri stipendije za Oksford. Troje učenika Matematičke gimnazije našli su se među petoro najboljih u svetu koji imaju takvu privilegiju!

 

Prvobitno iznenađenje zamenile su pripreme i planovi za budućnost. Katarina i Milena još ne mogu da dođu sebi od uzbuđenja.

Sve vreme, sve što radim – radim da bih upisala Oksford i baš sam želela to da dobijem. Mnogo sam verovala u sebe. Drago mi je što se na kraju taj trud isplatio, kaže Katarina Petrović za B92.

Bila sam jako sigurna u sebe i kad sam otišla na prijemni znala sam da ću ga uraditi fenomenalno. Uradila sam jako dobro, tako da me nije iznenadilo što su me zvali na intervju. Toliko sam to očekivala da sam ranije izvadila i vizu – navodi Milena Vuletić.

Za planove posle studija još je rano, ali želje postoje.

Volela bih da izgradim dosta iskustva, da imam lepu karijeru i da jednog dana se vratim u Srbiju da malo poboljšam situaciju ako budem u stanju – kaže Milena.

Direktor Matematičke gimnazije je istovremeno i srećan i ponosan na uspeh svojih učenika, ali i tužan.

Veliko je pitanje da li će se neko od njih vratiti ovde, a sjajno bi bilo da oni svojim velikim znanjem i talentom, koji će usavršiti na Oksfordu i Kembridžu, mogu posle toga da se vrate u našu zemlju i da svi nekako imamo koristi od toga, ističe Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimazije.

Iz prethodnih generacija, čak 80 odsto je ostalo u inostranstvu po završetku studija.

To je tuđa sreća. Mi treba da stvorimo uslove da oni mogu da odu, da budu stipendirani od naše države, a ne od stipendiji tih univerziteta i država jer su oni njihova sreća da ponovim, ali mi nismo još dovoljno ekonomski jaka zemlja da to sve lako obećamo i učinimo –  naglašava Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Ove dve mlade devojke i njihov drug Vuk, koji nije imao vremena za razgovor jer se uveliko sprema za Olimpijadu, imaju šansu da provedu četiri godine u inostranstvu, steknu dodatno znanje i iskustvo, a Srbija može da se nada da će imati sreće da se jednog dana i vrate. Jer, ipak treba da budu pre svega naša sreća.