PRVI SUSRET NOVOG PATRIJARHA I VUČIĆA: Predsednik Srbije otkrio O ČEMU su razgovarali (FOTO)

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem nakon čega se obratio građanima.

Printscreen/RTS

Sastanak je počeo u 14:30 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Ovo je prvi zvanični sastanak predsednika i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić susreo u Patrijaršiji, nakon samog ustoličenja.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha u četvrtak, 18. februara, a ustoličen je dan kasnije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Obraćanje predsednika Vučića

Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa novim patrijarhom SPC – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da su patrijarh i on razgovarali o tome na koji način najbolje mogu da pomognu srpskom narodu.

Govorili smo o sveukupnim pritiscima koji se vrše na našu zemlju. Drugi će pokušati i dati sve od sebe da pokažu svoju sili na nekom manjem, a naš je posao da gledamo da to ne budemo mi. Razgovarali smo o našem položaju u celom regionu, i ono što smo se dogovrili je da država onoliko koliko pomaže i ostalim verskim zajednicama, još više pomogne SPC na svim onim teritorijama gde ona deluje – kaže Vučić.

Predsednik je rekao da je neophodno da se stvari rešavaju dijalogom i izbegava sukob.

Veoma je važan odnos države i crkve. Ovo su moje reč: Kad adržava i crkva srtreme istom cilju, Srbija neće biti rastrzana i podeljena – kaže Vučić i dodaje:

MI smo spremni da pomažemo koliko možemo, pomoći ćemo da se u potpunosti okonča izgradnja najlepšeg pravoslavnog hrama na svetu – Hrama Svetog Save. Verujem da će naša saradnja biti u interesu celokupnog srpskog naroda – rekao je Vučić.

Obraćanje patrijarha Porfirija

Ja sam naglasio predsedniku Vučiću da ja pre svega nisam političar, jer je crkva pre svega saborni organizam, koja ima za cilj da sabira i da propoveda smisao svakog pojedinca, pa onda i čitavih naroda, nezavisno od toga kakve su okolnosti – rekao je Porfirije.

On je dodao da su okolnosti ne možemo da bitamo.

To je božansko proviđenje. Svaki problem i teškoću moramo da rešimo. Gospodin predsednik je svojim izlaganjem potvrdio sve što sam ja rekao – napomenuo je on i dodao:

SPC će činiti sve što možemo da našem narodu bude bolje, a da to ne šteti tuđim narodima, na način na koji ćemo prevazići razlike.

Pitanja novinara

Na pitanje novinara o izveštaju EK koji je usvojio EP predsednik Vučić rekao je da sve što nam predstoji nije jednostavno i nije lako.

Dovoljno je da pročitate čestitku predsendika SAD nama, pa da vidite koliko se pritisak vrši na nas – kaže Vučić i dodao da će pristustvo SAD biti dominantnije u regionu Zapadnog Balkana.

Kako kaže, Srbija mora da nastavi da vodi dijalog pod pokroviteljstvom EU.

Predsednik se osvrnuo na to što EU zamera Srbiji za slučaj Jovanjice i da ga iskreno zanima šta je to loše urađeno u tom lsučaju, i da će svakog evropskog zvaničnika da pita o tome.

Pred nama težak period, cilj nam je da sačuvamo mir

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da svakako sve što nam predstoji nije lako i jednostavno.

Ako znate američku poziciju dovoljno je da pročitate čestitku nama i čestitku Prištini, pa da shvatite. Razume se da ćemo mi biti pod pritiskom – kaže Vučić, dodajući da to nije krivica ove vlade niti predsednika.

Nama ostaje da gledamo da čuvamo mir, da razgovaramo, razume se da dijalog nastavimo davodimo pod pokroviteljstvom Lajčaka – kaže on.

Kako kaže, “ako oni misle da ćemo se lako odreći onoga što je naše, kažem im da su se prevarili“.

Predsednik se osvrnuo i na politička komešanja na Kosmetu

Što se tiče tuče srednjoškolaca u opštini Grdelica, rekao je da shvatite da je u tome učestvovao vrh albanske samoproklanovane države.

Imam problem sa tim kada strani predstavnici se umešaju i počnu da lažu svetsku javnost – kaže Vučić.

Srbija nije zemlja koja može da bude ponižavana i kojoj će se otimati lsoboda. Srbija je ponosita zemlja i zemlja slobode. I tako ćemo i da nastavimo. Svoj ponos, svoje ime i prezime nećemo davati nikome – rekao je Vučić i dodao da njega svi mogu da ponižavaju:

Neću dozvoliti da Srbiju iko ponižava. Za takve laži kao oodgovor dobijaćet iskrenost, hrabrost, rad i borbu za našu državu.

Na pitnaje novinara o daljim ulaganjima Srbije u spomen centar posvećen Jasenovcu Vučić je rekao da je sa patrijarhom razgovarao o tome.

Kada je reč o Jasenovcu drago mi je što se govori oo nečemu što s edecenijama skrivalo. Ja sam imao suznu molitvu za najveće srpsko stradanje. Važno je da u izađe iz zaborava srpska tragedija kako s enikada više ni na jednom mestu više nešto isto ne bi pogodilo. Mi pokušavamo da organizujemo mesto molitve za sve stradale i za dobro u čitavom svetu – kaže patrijarh.