Otvaranjem izložbe "Prvih 10 godina" u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, danas je počela 10. manifestacija "Antićevi dani".

 

Miroslav Antić je brend, legenda i zaštitni znak Novog Sada, pa je neosnovano svoditi njegovo stvaralaštvo na ‘Plavi čuperak’, ‘Garavi sokak’ i dečju poeziju, jer je reč o multimedijalnom umetniku i jedan od zadataka ‘Antićevih dana’ jeste da šire istinu o tome – kazao je direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

Prisutne je, osim njega, pozdravio koautor postavke Vojislav Radovanović, a izložbu otvorio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Panaotović je apostrofirao značaj kulturnih manifestacija u vremenu koje, kako je ocenio, planetarno nije lako za kulturu i poručio da ohrabruje interesovanje medija za takve sadržaje, a Rožić je istakao da su tragovi koje je Mika Antić ostavio, neotuđivi deo slike Novog Sada i duha grada koji oduvek slovi za otvorenu sredinu svesnu vrednosti nematerijalnog stvaralaštva, umetnosti i kulture.

Važan jubilej manifestacije “Antićevi dani” poklopio se sa prvom godinom na putu ka ozvaničenju titule Evropske prestonice kulture 2021. godine, podsetio je Rožić, zahvaljujući velikanima, poput nezaboravnog Mike Antić i njihovim delima koja su neprolazna.

Novi Sad je zaslužio laskavi epitet srpske Atine, a izložba ‘Prvih deset godina’ svedoči o procesu zvanom ‘Antićevi dani’ koji je iz godine u godinu plodotvorniji i bogatiji i koji predstavlja važan segment kulturne ponude Novog Sada – poručio je Rožić.

Manifestacija “Antićevi dani” održava se od 13. do 17. marta na više lokacija u Novom Sadu, navedeno je u saopštenju Kulturnog centra.