PTIČIJI GRIP PRONAĐEN U SRBIJI: Ne prilazite uginulim labudovima!

labud
foter

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da je potvrđeno prisustvo virusa ptičijeg gripa kod uginulih labudova u kanalu kod Borče!

 

Kako navodi ovo udruženje, Veterina Beograd je preuzimala leševe, a Veterinarska inspekcija im je potvrdila da je ptičiji grip rezultat urađenih analiza. Zbog toga su upozorili sugrađane da ne prilaze labudovima na bilo kojoj od destinacija gde se mogu naći u prestonici.

 
Reč je o podtipu H5N8, istom onom koji je utvrđen kod divljih labudova u Hrvatskoj i Austriji koji je zapravo opasan za živinu, ali nije utvrđeno da li je zarazan i po ljude. Austrijska vlast, kao i Nemačka u pojedinim slučajevima, izdale su naredbu da se živina drži u zatvorenom kao mera predostrožnosti.

Ovih dana mnogi sugrađani bili su pogođeni prizorom zarobljenih labudova u ledu na rekama, pa su se neki od njih upuštali i u opasne akcije spašavanja, a jedan naš sugrađanin udomio je promrzlu bebu labuda. Međutim, koliko god da postoji dobra volja, treba povesti računa i ne izlagati se ovakvom riziku.