PTIČJI GRIP JE VEOMA BLIZU SRBIJE: Direktor Uprave za veterinu otkriva DA LI TREBA DA STRAHUJEMO!

Jakana
Wikipedia

Virus ptičjeg gripa (H5N8) koji je je konstatovan u većini evropskih zemalja, ne može se preneti na ljude!

 

To je izjavio direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović dodajući da je Srbija pojačala mere nadzora kako se ne bi preneo i na našu teritoriju.

Virus je konstatovan u većini evropskih zemalja, od Irana do Irske, u celoj Evropi ima slučajeva kod divljih ptica, a u dve zemlje, Mađarskoj i Nemačkoj, konstatovani su slučajevi zaraze i na farmama – rekao je Petrović.

On je gostujući na RTS-u kazao da je Srbija u proširila pograničnu zonu zaštite na našoj teritoriji i pojačala mere nadzora nad diviljim i domaćim pticama.

Jedna od mera je nadzor, a druga je zaštita vlasnika životinja. Svi moraju da budu upozoreni i već smo na sajtu objavili vodič i uputstvo za vlasnike životinja i veterinare, kako mogu da zaštite svoja jata od infiriciranja – rekao je Petrović.

On je objasnio da se, ako se to ipak desi, mora uništiti celokupno zaraženo jato, kao i da se na zaraženoj farmi sve uništava da se ne bi širio virus, iako nije opasan za ljude.

Petrović je naglasio da virus ne može da se prenese na ljude čak ni u slučaju direktnog kontakta.

Virus ptičjeg gripa H5N8 veoma brzo se širi na severu Evrope i verovatno ga prenose divlje ptice koje ne pokazuju nikakve simptome, upozorio je Tomas Metenlaiter, predsednik nemačkog udružnja za kontrolu zdravlja životinja iz Instituta Fridrih Lefler.

Prema njegovim rečima, kako prenosi Dojče vele, virus H5N8 sada je prešao sa divljih ptica na domaću živinu na farmama na severu Evrope.

Petrović: Srbija je pojačala kontrolu granica zbog navodnog zamrznutog mesa

Govoreći o slučaju zamrznutog mesa starog oko 30 godina koje je navodno bilo u na brodu u barskoj luci, Petrović je rekao da je Srbija pojačala kontrolu svih graničnih pojaseva prema Makedoniji, Crnoj Gori i BiH zbog mogućeg šverca.

On je dodao da, ipak, Srbija ne može da kontroliše šta se dešava u Crnoj Gori.

Petrović je dodao da takvo meso ne bi moglo ni za šta da se koristi, pa ni za prerađevine, kao i da građani sveže meso mogu da prepoznaju po ružičastoj boji i konzistentnosti vlakana.

Takvo meso je jedne boje, dok kod mesa koje je dugo stajalo dolazi do promene boje i ono je vlažno i ima ocedak.

Na pitanje koliko se meso može držati zamrznuti pa koristiti, Petrović je rekao da se svinjsko meso može držati šest meseci, a goveđe do godinu dana i da se tada uglavnom koristi za prerađevine.loading...