PUBLIKA I KRITIČARI JEDNOGLASNO: Predstava Jana Fabra NAJBOLJA na ovogodišnjem Bitefu! (VIDEO)

Olimp
print screen/youtube.com/Culturebox

Predstavi "Olimp" belgijskog reditelja Jana Fabra pripao je "Gran pri Mira Trailović" sinoć završenog 51. Beogradskog internacinalnog teatarskof festivala BITEF.

 

Specijalna nagrada “Jovan Ćirilov” za predstavu “(Sa)slušanje” pripala je reditelju iz Irana Amiru Rezi Kuhestaniju, saopštila je predsednica žirija Marija Ševcova.

Po oceni publike, najbolja predstava je “Olimp” (4,73), a slede “(Sa)slušanje” (4,27) a trećeplasirana predstava (sa ocenom 4,09) je “Carstvo nebesko” u režiji i kooprodukciji Narodnog pozorišta i Bitef teatra.

Žiri lista “Politika” nagradu za režiju dodelio je Fabru.

Proglašenjem pobedinika, završen je 51. Bitef – “Epsko putovanje” koje je ove godine trajalo devet dana i 40 sati, a koji je 23. septembra svečano otvorio flamanski reditelj Jan Fabr.

Potom je beogradska publika videla njegovu 24-časovnu predstavom “Olimp” “u slavu kulta tragedije” zasnovana na grčkoj tragediji, koja po oceni kritičara pozorišnu istoriju deli na pre “Olimpa” i posle “Olimpa”.

Prikazano je sedam predstava u trajanju od ukupno 40 sati.

Predsednica žirija bila je teatrološkinja Marija Ševcova, a o nagradama su odlučivali i dramska spisateljica Ivana Sajko, pozorišna kritičarka Margareta Sorensen, kompozitor Draško Adžić i koreograf Igor Koruga.

“Planina Olimp” je “oda životu”, predstava koja “objedinjuje motive celokupne grčke mitologije, oblikovane u Homerovim epovima i grčkim tragedijama, tokom koje se smenjuju prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, strasti, erotskog naboja, orgija, najuzvišenije poezije, neuporedive telesne i duhovne lepote, slobode i, pre svega, eruptivne snage i radosti života kakvi se u pozorištu nikad nisu videli”, opisuju kritičari.

Belgijski kritičar i teatrolog Fredi Dekruz nazvao je “Olimp” “najznačajnijom svetskom predstavom u poslednjih nekoliko decenija” i ocenio da ona istoriju pozorišta deli na period pre i posle nje.