Pucano na helikopter UN u Kongu: Poginuo ruski zvaničnik, u letelici bio i vojnik iz Srbije

Misija Ujedinjenih nacija za stabilizaciju stanja u DR Kongo MONUSCO uspostavljena je 1999, a Vojska Srbije učestvuje u njoj od 2003. godine

Foto: Pixabay.com

U demokratskoj Republici Kongo za sada nepoznate snage otvorile u više navrata vatru iz automatskog oružja na helikopter u kom su se nalazili pripadnici mirovne misije Ujedinjenih nacija.

Visoki ruski zvaničnik poginuo je u helikopteru Misije UN, oborenom danas na istoku Konga u kojem je bilo još sedam osoba, među kojima i jedan srpski državljanin, piše u saopštenju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

– Potpukovnik Aleksej Mizura, poginuo je na dužnosti u Misiji UN – rekao je portparol Ambasade Rusije u DR Kongu dodavši da je on bio i jedini ruski državljanin u helikopteru.

Iz kancelarije Generalnog sekretara UN navode da je zajedno sa ruskim oficirom u helikopteru bio i jedan državljanin Srbije i šest Pakistanaca, prenosi “Telegraf”.

Misija Organizacije UN za stabilizaciju u Kongu (MONUSCO) saopštila je ranije danas da je izgubila komunikaciju sa jednim od svojih helikoptera na istoku zemlje, gde su u toku sukobi između vladinih snaga i pobunjenika iz Pokreta 23. mart (M23).

Kako je prethodno saopštila vojska Konga, helikopter koji je pripadao mirovnoj misiji UN u Kongu oborili su pobunjenici na istoku te zemlje.