Pukovnik Boško Zorić o ratu u Ukrajini: “Rusiji ne ide onako kako su zamislili”

Pukovnik Boško Zorić ovog jutra je u „Uranku“ na televiziji K1 govorio o mogućnosti da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, i istakao da je to malo verovatno.

Pixabay.com

– Pretnja nuklearnim oružjem koristi se u svrhu odvraćanja. Nuklearno oružje je savremeno ali njegovom upotrebom radijacija je neizbežna. Pitanje je samo u količini, koliko bi se radijacije stvorilo. Niko ne može predvideti pravce vetrova i niko ne zna da li bi oblak radijacije vetrom mogao biti preusmeren na Rusiju, Poljsku, Rumuniju… – kazao je Zorić.

Kako je istakao, NATO odbija da zatvori nebo u Ukrajini, jer bi to označilo početak Trećeg svetskog rata.

– Zatvaranje neba znači uklanjanje svake ruske letelice, i opasnije je zatvaranje vazdušnog prostora nego pretnja nuklearnim ratom. Sutra će se na samitu NATO na najvišem nivou razgovarati o svim bitnim pitanjima. Moguće je da sutrašnji datum, 24. mart kada je počelo NATO bombardovanje Jugoslavije, nije izabran slučajno. Možda je to poruka Rusiji: „Pokazaćemo i vama“. Ali, ja još uvek verujem da postoji razum i da će sukob završiti kompromisom.

Pukovnik Zorić na televiziji K1 kazao je da je suvereno pravo svake zemlje da angažuje bilo koju stranu da joj pomogne u naoružavanju.

– Samo Amerika će Ukrajini poslati 100 savremenih dronova. Oni imaju višestruku prednost: jeftiniji su od aviona, bespilotne su letelice, a Rusi od njih strahuju jer su veoma tihi, noću se ne vide i ne mogu otkriti. Ruska vojska nije dobro postupila i mislim da Putin nije imao precizan uvid u to sa čime raspolaže – kazao je Zorić u „Uranku“.

– Putin sada bombarduje gradove u kojima živi ruski narod. Premorene su prve jedinice i sprovodi se pregrupisavanje vojske, angažuju se padobranci. Na delu je sigurno revizija planova s ruske strane, jer im ne ide onako kako su zamislili. Nema napredovanja u poslednjih nekoliko dana, stoji se, ne ide se napred. To se naziva operativnom pauzom.

Ipak, Zorić je kazao da je činjenica da su Rusi opkolili sve značajnije ukrajinske gradove.

– Najteži vid borbe je u naseljenom mestu, to zna svaki vojnik. Najviše će stradati civili. Ukrajinska strana nije u povoljnom rejonu. Kada se opkoli grad, preseku se dotoci vode i struje i tok snabdevanja hranom. Oni koji su u gradu se dovode do iznurivanja.

Sukob širih razmera

Pukovnik Boško Zorić kazao je ovog jutra na K1 televiziji da se rat između Rusije i Ukrajine vodi na terenu, ali da se sukob širih razmera vodi između Amerike i Evrope protiv Rusije.

– Prevashodno Amerike, jer je ona inicijator rata, da se ne lažemo. Kraj sukoba će doći kada Rusi uđu u Kijev i kada se smeni rukovodstvo. U poslednje vreme vidi se da ruska strana odustaje od denacifikacije i da sve više insistira na demilitarizaciji. Teško da će Zapad Ukrajini dozvoliti da kapitulira. Dva predsednika, Putin i Zelenski, će morati da potpišu mirovni sporazum.

Dve Ukrajine?

Boško Zorić smatra da je aspiracija Rusije ideja o dve Ukrajine.

– Reka Dnjepar bi trebala biti granica Istočne i Zapadne Ukrajine. Zapadni deo ruska vojska ne dira, osim vazdušnih udara po aerodoromima i važnim vojnim objektima. Ako bi se umešala Belorusija, ona bi išla na zapad Ukrajine, ali mislim da za tim u beloruskom narodu nema raspoloženja. Iskreno se nadam da će tako i ostati. Kada su Alberta Ajnštajna pitali kada će biti Treći svestki rat rekao je: Ne znam, ali znam da će se u četvrtom ljudi tući kamenjem i motkama.