PUNE BOLNICE U BEOGRADU! Nema mesta za nove pacijente, evo šta se dešava ako neko MORA DA BUDE PRIMLJEN

Beograd već dugo ima najviše novozaraženih, bolnice u glavnom gradu su prepune. Za 24 časa na Klinici za infektivne i tropske bolesti pregledaju oko 320 pacijenata. Srbija se sa koronavirusom bori od marta, zdravstveni radnici su umorni, nisu imali dana pauze. Neki su se i razboleli. I pitanje je koliko će zdravstveni sistem moći sve da izdrži, čak i sa novim bolnicama, opremom i kadrom.

Printscreen RTS

Svakog dana, samo u Beogradu oko 200 pacijenata bude zadržano na bolničkom lečenju. Od toga deset odsto u jedinici intenzivne nege.

“U Beogradu praktično u ustanovama kovid sistema na teritoriji garad Beograda, mesto nastaje samo onda kada se otpusti. Popunjenost kapaciteta je praktično 100 procenata, jer ne postoji slobodan krevet koji se za nekoga čuva ili slobodan krevet koji negde stoji. Onog trenutka kada se pacijent podigne iz kreveta, zameni se samo posteljina i novi pacijent ulazi u taj isti krevet”, istakao je doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti, Kliničkog centra Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da više desetina pacijenata koji su noćas došli za prijem, oni su primljeni u Smederevu, Požarevcu, Mladenovcu i drugim gradovima u Srbiji, jer su tu bili adekvatni uslovi za stanje tih pacijenata u kome su se oni nalazili.

“Otvaraju se privremene bolnice, da smo dali saglasnost. Ide privremena bolnica u Kragujevcu, otvoriće se u Nišu, Čigota na Zlatiboru”, kazao je Lončar.

Broj zaraženih u Šapcu i dalje raste. Redovi ispred kovid ambulante su svakodnevni, a juče je pregledamo 246 pacijenata, za dva dana više od 500.

“Pacijenti se u dogovoru Doma zdravlja i Opšte bolnice u Šapcu upućuju u Sremsku MItrovicu, Valjevo u Loznicu. U ovom trenutku se pripremaju sve procedure za novi početak rada i jedne i druge službe”, ukazao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Iz nesigurne u nepovoljnu, tako stručnjaci ocenjuju epidemiološku situaciju u Vojvodini.

“Preminulo je četiri građana Vojvodine i to je najveći broj umrlih u jednom danu. Mi već četvrti dan beležimo trocifren broj novozaraženih. Mi nemamo kapacitete da idemo u beskonačno, čak i da otvaramo nove privremene bolnice i sve što radimo, nećemo imati dovoljno kadra, jer su nam i zdravstveni radnici umorni i oni obolevaju”, napomenuo je Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

U kovid objektima Kliničkog centra Niš, je 277 pacijenata. Šestoro je na aparatima za veštačku ventilaciju.

“Javljaju se sve mlađi i mlađi.Samo u tou psoednja 24 časa mi smo primili na jeidnice intanzivne nege sedam novih pacijenata, a u starom delu tri, tako da deset pacijenata sa najtežom formom bolesti. Najveći broj pacijenata dolazi van Niša, Vranja, Leskovca, u nazad nekoliko dana Zaječar, Kruševac”, izjavio je dr Vladan Cvetanović anesteziolog Kliničkog centra Niš.

Rate broj obolelih i u fabrici “Zastava oružje”. Zato od ponedeljka oko 2.500 zaposlenih ide na kolektivni godišnji odmor

“Dvadeset pet radnika je pozitivno na koronavirus, dok se preko 100 radnika nalazi u izolaciji”, rekao je Dragan Ilić, predsednik Sindikata “Zastava oružje” Kragujevac.

Prema poslednjim podacima u Zlatiborskom okrugu još deset novoobolelih, pa se broj pacijenata na bolničkom lečenju u Užicu povećao na 323.loading...