PUNE RUKE POSLA ZA VOJSKU I POLICIJU: Migranti sve češće ugrožavaju sopstvene živote

emigrant
Ivan Tošković

Carinici i policajci su ove nedelje otkrili 39 ilegalnih migranata na graničnim prelazima ka Hrvatskoj. Svi su se skrivali u tovarnim delovima kamiona, među sanitarnim sredstvima, nameštajem, delovima za automobile, u šećeru. Ti slučajevi su poslednji u nizu kreativnih, ali veoma opasnih načina ilegalnog prelaska granice. Zajedničke snage vojske i policije u proteklih osam meseci sprečile su više od 19 hiljada migranata da ilegalno uđu u Srbiju. Njih oko 18 hiljada odustalo je od te namere, dok su ostali prevezeni u prihvatne centre i centre za azil.

 

Nekada na svoju ruku, a nekada na preporuku i uz pomoć krijumčara migranti pokušavaju da izbegnu granične kontrole i domognu se Zapadne Evrope. Nedavno su u Šidu od strujnog udara teško povređena četiri migranta kada su pokušali da uđu u cisternu teretnog voza. Bilo je onih koji su uspeli da se dokopaju prevoznog sredstva, ali su srećom, otkriveni.

Analizom slike uočene su siluete ljudskih bića u samom krovu kombija. Brzom intervencijom carinskih službenika otvoren je pomenuti bunker i samim tim su spaseni životi. Migranti su bili skučeni u prostoru u kojem nije bilo vazduha. Otkrivena su dva Sirijca u samoj šasiji. Bukvalno su bili zakačeni na samoj šasiji vozila, smrznuti, jedva smo ih povratili u život– kaže Ivan Pejović iz Uprave carine.

Krijumčarima na migrantskoj ruti ne nedostaju ideje. O rizicima, čini se, ne razmišljaju.

 

Foto: Rts/printscreen

Ljude stavljaju u kontrolne table automobila ili u duplo dno zadnjih vrata, odnosno sedišta na automobilima. Pokušavaju da ih prošvercuju kroz gepeke ili u cisternama sa otrovnim materijama. Imamo i pokušaj da se prepliva Tisa jer sa te strane granica nije dovoljno obezbeđena. Tako da se mnogi od njih i udave, nikada ne saznamo da su bili tu i pokušali– kaže Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Krijumčarske rute se stalno menjaju. Najveći broj tih puteva vodi preko Dimitrovgrada, Zaječara i Miratovca. Od jula prošle godine snage vojske i policije uhvatile su 129 krijumčara ljudi.

U početku našeg angažovanja najveći priliv migranata bio je iz pravca Bugarske i Makedonije. Međutim, kasnije se situacija na terenu promenila tako da su migranti pokušavali preko naše AP Kosovo i Metohija i Crne Gore da dođu do Raške oblasti. U tom smislu, mi smo sredinom decembra formirali sektor G i na tom pravcu angažovali zajedničke snage– kaže major Nebojša Milosavljević.

Srbija je migrantima poslednja stanica pre ulaska u EU. U Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila ne očekuju da će se broj pokušaja ilegalnih prelazaka smanjivati.

Vi imate u okolini Subotice i drugih većih mesta na granici sa Mađarskom veliki broj ljudi koji se ponovo skupljaju i ilegalnim naseljima, koji su izloženi krijumčarenju, iznudama, lošim vremenskim uslovima, u teškom psihofizičkom stanju– kaže Radoš Đurović.

Migranti krijumčarima plaćaju i do 3.000 evra da bi prešli srpsko-mađarsku granicu. Na terenu su zabeleženi slučajevi u kojima su krijumčari uzeli novac od migranata, a zatim ih prevarili, pretukli ili ostavili zaključane u nekim prostorijama.