PUTIN BOLUJE OD PARKINSONA? Oglasili se stručnjaci nakon zabrinjavajućeg snimka (VIDEO)

Na snimku na kojem se pojavio sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se drži rukom za sto i kako lupka nogom o pod.

Foto: screenshot/youtube.com/Global News

Otkako je počeo rat između Rusije i Ukrajine čini se da se mnogi – od običnih građana na društvenim mrežama do političara, medija i profesora,pitaju za zdravlje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ali jedan važan glas je nedostajao u naletu članaka i diskursa koji spekulišu da Putin ima Parkinsonovu bolest ili rak štitne žlezde, a to su medicinski stručnjaci.

Na snimku na kojem se pojavio sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se drži rukom za sto i kako lupka nogom o pod. Lice mu naduto, a on deluje kao da je celim telom utonuo u stolicu u kojoj je sedeo.

Snimak je podstakao brojne komentare, uključujući i onaj bivše poslanice Konzervativne partije Velike Britanije Luiz Menš, da na Tviteru izvuku zaključak da ruski predsednik ima Parkinsonovu bolest.

Tu tvrdnju su takođe izneli i brojni britanski tabloidi. Ove tvrdnje komentarisali su brojni profesori, stručnjaci za govor tela i politički stručnjaci, međutim nigde nije bilo reči nekog doktora.

Bez pregleda nema dijagnoze

To verovatno nije slučajnost.

Malo je verovatno da će pravi neurolozi komentarisati jer su naučeni da ne komentarišu ljude koji nisu njihovi pacijenti – rekao je za Dojče vele Džon Hardi, neurogenetičar sa britanskog Instituta za istraživanje demencije.

Ističući činjenicu da je on neurogenetičar, a ne neurolog, Hardi je podelio svoje mišljenje o Putinovom stanju kao nekoga ko je proučavao bolesti mozga.

– Po mom mišljenju nema znakova Parkinsonove bolesti. Nije izgledao dobro… ali nema Parkinsonovu bolest – rekao je.

Rej Čadhuri, neurolog sa Univerziteta u Londonu se slaže.

Gledajući kratak snimak, ne mogu da nađem nijedan dokaz da mogu da kažem nešto parkinsonizmu kod Putina – rekao je Čadhuri za Dojče vele.

Parkinsonovu bolest i parkinsonizam je neverovatno teško dijagnostikovati i mogu se utvrditi samo detaljnim neurološkim pregledom lično, objasnio je Čadhuri.

 Naduveno lice ili drhtanje mogu da budu uzrokovani drugim razlozima, ali ja nisam video nikakvo drhtanje – rekao je on.

Karolajn Rasel, izvršna direktorka za Fondaciju Parkinson u Velikoj Britaniji ponovila je Hardijeve reči kada su je pitali za Putinov snimak. Ona je rekla da je Parkinsonova bolest složeno stanje sa preko 40 simptoma u rasponu od fizičkih do mentalnih, te da je zbog toga nemoguće postaviti dijagnozu putem snimka koji traje 12 minuta.

To utiče na sve drugačije. Bez definitivnog dijagnostičkog testa, to je nešto što se može potvrditi samo nakon pregleda od strane neurologa ili specijaliste. Medijiske i onlajn spekulacije su beskonačne – dodala je.